DünyaEkonomiManşet

ABD piyasasında resesyon sıkıntısı

Konut piyasasının artan mortgage oranları nedeniyle potansiyel durgunlukla karşı karşıya olduğu vurgulandı

Konut piyasasının artan mortgage oranları nedeniyle potansiyel durgunlukla karşı karşıya olduğu vurgulandı.

 FAİZLER TETİKLİYOR
ABD konut piyasası potansiyel olarak resesyonun eşiğinde. Wells Fargo ekonomistlerine göre, mortgage oranlarının %8’e yaklaşması resesyonu tetikliyor. Bu durum büyük ölçüde Federal Rezerv’in Mart 2022’den bu yana agresif faiz artırımlarına bağlanıyor. 2024’e kadar sürmesi beklenen enflasyonu kontrol altına almayı amaçlayan bir strateji.

SEKTÖR DARALIYOR
Uzmanlara göre Federal Rezerv’in politikası inşaat ve konut faaliyetlerinde düşüşe neden olabilir. 2023’ün başlarında iyileşme işaretleri gösteren konut sektörü şu anda daralıyor. Federal Rezerv para politikasını gevşettiğinde mortgage oranları düşse bile, finansman maliyetleri yüksek kalabilir. Bu durum yeni inşaatları sınırlayabilir ve düşük mortgage oranlarına sahip satıcıları evlerini listelemekten caydırabilir.

FAİZLER %4’TEN %8’E
ABD’de ortalama 30 yıllık sabit faizli ipotek oranı %4’ün altından yaklaşık %8’e yükseldi. 2023’ün ilk yarısında Amerikalıların sadece %1’i evlerini sattı. Bu eğilim, konut piyasası faaliyetlerinde potansiyel bir yavaşlamaya işaret ediyor. Çeşitli gruplar, Fed Başkanı Jerome Powell’ı bankanın faiz artırım kampanyasını yeniden gözden geçirmeye çağırdı. Bu gruplar arasında National Association of Realtors, Mortgage Bankers Association ve National Association of Homebuilders yer alıyor.

“LÜTFEN FAİZ ORANLARINI DÜŞÜRÜN”
 Bu durum 1980’lerde Jackson, MS’den ev inşaatçılarının dönemin Fed Başkanı Paul Volcker’a gönderdikleri “Yardım edin! Yardım Edin! Size ihtiyacımız var. Lütfen faiz oranlarını düşürün” Mevcut durum, yükselen faiz oranlarının konut piyasası üzerindeki etkisine ilişkin artan endişelerin altını çiziyor. Ekonomistler bu eğilimleri izlemeye devam ederken, Federal Rezerv’in gelecekteki kararlarının ABD konut piyasasının yörüngesini önemli ölçüde etkileyeceği açıktır.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu