DünyaEkonomiGüney KıbrısKıbrısManşetSiyasetTürkiye

ABD seçimlerinin etkisinde kalan TL değer kaybediyor

Türk Lirası dün ABD seçimlerinin etkisiyle 8.52-8.41 aralığında dalgalı seyir izlerken, bugün değer kaybı yeninden hızlandı. Trump’ın yeniden seçilmesinin Türkiye için daha pozitif bir durum olacağını düşünen piyasalarda Biden’ın özellikle jeopolitik riskleri artıracağı kaygısı büyük

GIYNIK ÖZEL

Türk Lirası dün ABD seçimlerinin etkisiyle 8.52-8.41 aralığında dalgalı seyir izlerken, bugün değer kaybı yeninden hızlandı. Trump’ın yeniden seçilmesinin Türkiye için daha pozitif bir durum olacağını düşünen piyasalarda Biden’ın özellikle jeopolitik riskleri artıracağı kaygısı büyük.

 

ABD seçimlerinden dolayı küresel piyasalarda görülen hareketler gün Türkiye piyasasına da yansırken, dün dövizler karşısında oldukça geniş bir bantta dalgalanan Türk Lirası, bugün değer kaybetmeyi sürdürüyor.

Salı günü piyasalarda 8.54’ü aşarak rekor tazeleyen dolar/TL kuru, dün ABD seçimleriyle 8.52-8.41 aralığında dalgalı seyir izledi. Fiyat rekor sonrası sınırlı düşüş yaşarken bugün de 8.46 civarında işlem görüyor. Trump’ın yeniden seçilmesinin Türkiye için daha pozitif bir durum olacağını düşünen piyasalarda Biden’ın özellikle jeopolitik riskleri artıracağı kaygısı büyük.

Türkiye piyasasında saat 11.30 sıralarında dolar/TL 8.4561, Euro/TL 9.9611, sterlin/TL de 11.0214 düzeyinde seyrediyordu.

KKTC serbest döviz piyasasında ise aynı dakikalarda dolar 8.52 TL’den, Euro 9.99-10.00 TL’den ve sterlinde 11.09-11.10 TL’den alıcı buluyordu.

Azimut Portföy Genel Müdürü Murat Salar, ABD’de statükonun devam etmesinin Türk varlıkları için negatif olmayacağı yorumunda bulundu.

DOLAR ENDEKSİ YATAY

ABD’deki başkanlık seçimleri henüz resmi olarak sonuçlanmadı, ancak son sayımlara göre Biden 264 delege ile önde gidiyor. Küresel hisse senetlerinin de seçim ile hareketlendiği dün teknoloji hisseleri liderliğindeki yükseliş devam etti ve Nasdaq %5,S&P ise %3,5 primli işlem gördü.

Dolar Endeksi yatay seyrederken, Euro/Dolar paritesinde sınırlı bir yükseliş görüldü. Dolar Endeksi, gün başındaki kazancını günün devamında geri verdi ve endeks 93.30 yakınında işlem görüyor. EUR/USD ise 1.162’nin altını test etmesinin ardından 1.1750 yakınında fiyatlanıyor.

Gelişen ülke paralarından peso, dün en çok volatilite gösteren para birimi oldu. Trump’ın lehine yaptığı açıklamalarla gün içinde sert kayıp veren peso ardından yükselişe geçti. USD/MXN bugün 21,0 seviyesi altında yatay seyir izliyor. Ruble ise dün Rusya piyasasının kapalı olması nedeniyle çok sert oynaklık göstermedi ve USD/RUB bugün 78,0 seviyesi üzerinde işlem görüyor. Meksika gibi Çin de Trump politikalarından oldukça çekti ve dün gün içinde hızlı yükseliş yaşayan USD/CNY de günün devamında düşüşe geçti, fiyat bugün de hafif satıcılı işlem görüyor.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu