DünyaEkonomiGenelManşet

ABD’de 2. el konut satışları dibe indi

Amerika’da ikinci el konut satışları, Haziran’da aylık %3.3 azalarak 5 ayın düşük seviyesine indi

Amerika’da ikinci el konut satışları, Haziran’da aylık %3.3 azalarak 5 ayın düşük seviyesine indi.

 SATIŞLAR 5 AYIN DİBİNDE
ABD’de ikinci el konut satışları son 5 ayın en düşük seviyesine indi. National Association of Realtors (NAR), Haziran ayına ilişkin ikinci el konut satış verilerini açıkladı. Buna göre, ülkede ikinci el konut satışları, mevsim etkilerinden arındırılmış olarak aylık bazda %3.3 azalarak 4,16 milyona geriledi. İkinci el satışların bu dönemde 4,20 milyon seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyordu. Mayıs’ta bu satışlar %0.2 artışla 4,30 milyon düzeyinde kaydedilmişti.

YILLIK BAZDA %19 DÜŞÜŞ VAR
Ülkede ikinci el konut satışları, Haziran’da geçen yılın aynı ayına göre ise %18.9 azaldı. ABD’de ikinci el piyasasında medyan konut fiyatları, Haziran’da 410 bin 200 dolarla verinin açıklanmaya başlandığı Ocak 1999’dan bu yana ikinci en yüksek seviyeye ulaştı. Ülkede ikinci el piyasasında medyan konut fiyatları, geçen yıl 413 bin 800 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesini kaydetmişti.

FİYATLAR HALA YÜKSEK
NAR Başekonomisti Lawrence Yun verilerle ilgili açıklamasında, yılın ilk yarısında ikinci el konut satışlarında %23 düşüş yaşandığını bildirdi. Yun, özellikle mortgage (konut kredisi) faiz oranları ve konut stokunun olumlu yönde hareket etmesi halinde bastırılan talebin yakında ortaya çıkacağını aktardı. Satılık yeterli konut olmadığına işaret eden Yun, konut satışlarının düştüğünü ancak konut fiyatlarının ülkenin çoğu yerinde güçlü kaldığını belirtti.

KONUT BAŞLANGIÇLARI DÜŞTÜ
Öte yandan ABD Ticaret Bakanlığı, Haziran ayına ait konut başlangıçları ve inşaat izinleri istatistiklerini yayımladı. Buna göre, konut başlangıçları, bir önceki aya kıyasla %8 azalarak 1 milyon 434 bine indi. Beklenenden fazla düşen konut başlangıçlarının %7.2 artışla 1 milyon 480 bin olması öngörülüyordu. Yıllık bazda da %8.1 azalan konut başlangıçları, Mayıs ayında ise %15.7 artışla 1 milyon 559 bin seviyesinde gerçekleşmişti.

 

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu