DünyaEkonomiManşet

ABD’de ev satışları Mayıs’ta %8 arttı

ABD'de konut satışları Mayıs ayında, Nisan ayına kıyasla artış gösterdi

ABD’de konut satışları Mayıs ayında, Nisan ayına kıyasla artış gösterdi. Ulusal Emlakçılar Birliği’nin verileri yıllık artışı %13,1 düzeyinde gösteriyor

KONUT SATIŞ ENDEKSİ’NDE YILLIK %13,1’LİK ARTIŞ

Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Emlakçılar Birliği (NAR- National Association of Realtors), Mayıs ayında ülkedeki ev satışlarının Nisan ayına kıyasla %8 oranında arttığını bildirdi. NAR’ın verdiği bilgilere göre, ABD’de Bekleyen Konut Satış Endeksi (PHSI) Mayıs ayında 114,7’de saptanırken, piyasa beklentilerinin güçlü şekilde aşıldığı vurgulandı. PHSI endeksi yıllık bazda ise %13,1 oranında yükseldi. Endeksteki aylık artışlar, ABD’nin Kuzeydoğusunda %15,5, Ortabatı’da %6,7, Güney’de %4,9 ve Batı’da %10,9 düzeyinde gerçekleşti. Endeks Nisan ayında Mart’a kıyasla %4,4 düşerek 106,2 olmuş, bu rakam, Mayıs 2020’den beri en düşük seviye olarak kaydedilmişti.

YÜKSELEN SERVET EV ALIMINA FON SAĞLIYOR

ABD Ulusal Emlakçılar Birliği (NAR) Baş Ekonomisti Lawrence Yun yaptığı değerlendirmede, “Yükselen borsadan ve yükselen ev fiyatlarından kaynaklanan ülkedeki rekor düzeydeki toplam servet, açıkça ev alımları için fon sağlıyor. Konut fiyatlarındaki artış, artan arzla istikrarlı bir şekilde ılımlı olacak, ancak fiyatlarda geniş ve uzun süreli bir düşüş olası değil” yorumunu yaptı.

RİSKLERİ BERABERİNDE TAŞIYOR

Ülkede konut fiyatlarındaki yükseliş, konut sektöründe risklere dair soru işaretleri de oluşturuyor. Geçtiğimiz haftalarda JP Morgan CEO’su Jamie Dimon ABD Kongresi’ndeki sunumunda, konut sektöründe ‘biraz balon olduğunu’ belirtmiş, Morgan Stanley CEO’su James Gorman ise ulusal bazda olmasa da bazı bölgelerde balon olduğunu ifade etmişti. ABD’de Mayıs ayında bekleyen konut satışları; fiyatların %23,6 oranında artarak 350 bin 300 dolarla rekor yüksek seviyeye çıktı. Konut fiyatlarının bir süre daha yüksek rakamlarda seyretmesi bekleniyor.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu