DünyaManşet

ABD’de ikinci el konut satışları, Temmuz’da düşüşünü altıncı aya taşıyarak aylık bazda %5,9 azaldı

Ortalama 2’nci el konut fiyatları Temmuz’da yıllık bazda %10,8 artarak 403 bin 800 dolara yükseldi

Ortalama 2’nci el konut fiyatları Temmuz’da yıllık bazda %10,8 artarak 403 bin 800 dolara yükseldi

 

2’NCİ EL SATIŞLAR 4,81 MİLYONA GERİLEDİ… ABD’de ikinci el konut satışları, Temmuz’da düşüşünü altıncı aya taşıyarak aylık bazda %5,9 azalışla Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. National Association of Realtors (NAR) Temmuz ayı ikinci el konut satış verilerini açıkladı. Ülkede ikinci el konut satışları, Temmuz’da mevsim etkilerinden arındırılmış olarak aylık bazda %5,9 azalarak 4,81 milyona düştü. Düşüşünü altıncı aya taşıyan ikinci el konut satışlarının 4,89 milyon seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyordu.

 

GEÇEN YILA KIYASLA %20 DÜŞTÜ…  Mayıs 2020’den bu yana en düşük seviyeye inen ikinci el konut satışları, Haziran’da da %5,5 azalışla 5,11 milyona gerilemişti. Ülkede ikinci el konut satışları, Temmuz’da geçen yılın aynı ayına göre de %20,2’lik azalış gösterdi. Uzmanlar, düşüşün artan konut faizlerinden kaynaklandığına işaret ediyor. Bu arada, ABD’de ikinci el piyasasında medyan konut fiyatları artışını sürdürüyor.  Temmuz’da yıllık bazda %10,8 artan fiyatlar ortalama 403 bin 800 dolara yükseldi.

 

KONUT SATIŞINDA DURGUNLUK VAR… NAR Başekonomisti Lawrence Yun, konut satışlarında devam eden düşüşün, mortgage (konut kredisi) faiz oranının Haziran başında %6’lık zirveye ulaşmasından kaynaklandığını belirtti. Yun, mortgage oranları %5’e doğru gerilediği için konut satışlarının yakında istikrara kavuşabileceğini kaydetti. Lawrence Yun, “Düşen konut satışları ve inşaatı açısından bir konut durgunluğuna tanık oluyoruz.” değerlendirmesinde bulundu. Bu durgunluğun konut fiyatlarında söz konusu olmadığını belirten Yun, konut stokunun kısıtlı kalmaya ve fiyatların ulusal ölçekte artmaya devam ettiğini aktardı.

 

KONUT BAŞLANGIÇLARI DA GERİLEDİ… ABD’de hafta başında açıklanan verilere göre, ülkede konut başlangıçları Temmuzda %9,6 azalışla Şubat 2021’den bu yana kaydedilen en düşük seviyeye inmişti. İnşaat izinleri de aynı dönemde aylık bazda %1,3 azalarak Eylül 2021’den bu yana en düşük seviyeyi kaydetmişti. Öte yandan, ABD’de mortgage talebi, faiz oranlarının arttığı ve konut satışlarının yavaşladığı bir dönemde 22 yılın en düşük seviyesindeki seyrini sürdürüyor. Mortgage Bankalar Birliği’nin (MBA) açıkladığı verilere göre, mortgage başvuruları geçen hafta bir önceki haftaya kıyasla %2,3 azalmıştı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu