DünyaEkonomiKıbrısManşetToplum

ABD’de konut fiyatları artıyor

Eylül’de S&P Case-Shiller Ulusal Konut Fiyat Endeksi, geçen yılın aynı ayına göre %3.9 arttı

Eylül’de S&P Case-Shiller Ulusal Konut Fiyat Endeksi, geçen yılın aynı ayına göre %3.9 arttı.

 %3.9’LUK ARTIŞ
ABD’de ulusal konut fiyat endeksi, Eylül’de %3.9’luk artış kaydetti. Endeks, Ağustos’ta da yıllık bazda %2.5 artmıştı. S&P CoreLogic Case-Shiller’in yayımladığı ulusal konut fiyat endeksi, Eylül’de aylık bazda ise mevsim etkilerinden arındırılmış olarak %0.7 arttı. ABD’nin 20 kentindeki konut fiyatlarına ilişkin endeks de geçen yılın aynı ayına kıyasla %3.9 arttı. Piyasa beklentilerinde endeksin bu dönemde %4 artması öngörülüyordu. Endeks, ağustosta %2.1 artmıştı. Söz konusu dönemde 20 kentteki konut fiyatlarına ilişkin endeks aylık bazda ise mevsim etkilerinden arındırılmış olarak %0.7 yükseldi.

DETROİT LİDER
Endeksteki 20 kent arasında konut fiyatlarının yıllık bazda en fazla yükseldiği kent Detroit oldu. Detroit’te bu dönemde konut fiyatları yıllık bazda %6.7 arttı. Fiyatların en fazla yükseldiği diğer kentler %6.5 ile San Diego ve %6 ile Chicago olarak sıralandı. Aynı dönemde fiyatlar Las Vegas’ta yıllık %1.9, Phoenix’te %1.2 ve Portlan’da %0.7 azaldı. S&P DJI Genel Müdürü Craig Lazzara, ABD’de konut fiyatlarının Eylül ayında yükselişini sürdürdüğünü belirtti. Lazzara, mortgage (konut kredisi) faiz oranlarında bu yıl yaşanan artışın konut satışı üzerinde baskı oluşturmasına rağmen konut stokundaki sıkıntının fiyatları desteklediğini aktardı.

YENİ KONUT SATIŞLARI DÜŞTÜ
Öte yandan ABD’de yeni konut satışları, Ekim’de aylık bazda %5.6 azalışla 679 bine düşerek piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre, ülkede yeni konut satışları piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. Bu dönemde 721 bin olması öngörülüyordu. Yeni konut satışları, eylülde %8.6 artarak 719 bin seviyesinde gerçekleşmişti. Ülkede yeni konut satışları, ekimde geçen yılın aynı dönemine göre ise %17.7 arttı. ABD’de geçen ay satışa çıkan yeni konutların medyan satış fiyatı geçen yıla göre yaklaşık %17.6 azalarak 409 bin 300 dolara geriledi.

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu