DünyaGenelManşet

ABD’de konut piyasası canlı

ABD geçtiğimiz Ocak ayında hem yeni konut satışları hem de bekleyen konut satışları arttı

Yeni konut satışları aylık %7.2 artışla 670 bine çıkarak Mart 2022’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı

NAR’ın bekleyen konut satışları endeksi Ocak’ta bir önceki aya göre %8.1 artış gösterdi

670 BİN KONUT SATILDI…

ABD’de yeni konut satışları Ocak’ta 10 ayın en yüksek seviyesine çıkarak zor geçen 2022’den sonra sektörün istikrar kazanmaya başladığını gösterdi. ABD Ticaret Bakanlığı, Ocak ayına ait satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre, ülkede yeni konut satışları, mevsim etkilerinden arındırılmış olarak Ocak’ta bir önceki aya kıyasla %7.2 artarak 670 bine yükseldi. Bu, Mart 2022’den beri en yüksek seviye olarak kayda geçti. Bloomberg’in anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini 620 bindi. Yeni konut satışları, Ocak’ta geçen yılın aynı ayına göre ise %19.4’lük düşüş kaydetti. Ülkede geçen ay satışa çıkan yeni konutların medyan satış fiyatı ise bir önceki yıla göre yaklaşık %0.7 azalarak 427 bin 500 dolara düştü.

 

BEKLEYEN KONUT SATIŞLARI DA ARTTI…

National Association of Realtors (NAR), Ocak ayına ilişkin bekleyen konut satışları endeksini açıkladı. Buna göre, ABD’de bekleyen konut satışları endeksi, Ocak’ta bir önceki aya göre %8.1 artışla 82.5 değerine çıktı. Bu dönemde piyasa beklentilerinin üzerinde yükseliş kaydeden verinin %1 artması öngörülüyordu. Haziran 2020’den bu yana en yüksek aylık artışı gösteren bekleyen konut satışları, geçen yıl Aralık’ta aylık bazda %1.1 artmıştı. Satışlar, ocakta yıllık bazda ise %24.1’lik düşüş kaydetti.

 

2024’E KADAR YILLIK ARTIŞ ZOR…

NAR Başekonomisti Lawrence Yun yaptığı açıklamada, konut satışlarında yıllık artışların 2024 yılına kadar gerçekleşmeyeceğini, ulusal medyan konut fiyatlarındaki küçük değişiklikle birlikte ülkenin çoğu bölgesinde konut fiyatlarının sabit kalacağını belirtti. ABD’de bekleyen konut satışları verisi, satılmış ve üzerinde anlaşma imzalanmış ancak kapanış işlemlerinin bitmemesi nedeniyle beklemekte olan konut sayısındaki değişimi gösteriyor.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu