DünyaEkonomiGenelManşet

ABD’de konut sektörü zorda!

Konut fiyatları ve faizlerdeki artış ile yüksek enflasyon sektörü pandemi sonrası en kötü döneme itti

PANDEMİ SONRASI EN KÖTÜ DÖNEM

ABD’de konut sektörü pandemi sonrası en kötü dönemi yaşıyor. Konut fiyatları ve faizlerdeki yükseliş ile artan enflasyonun alım gücünü düşürmesi nedeniyle talepteki azalma nedeniyle konut satışlarında başlayan yavaşlama Kasım ayında da devam etti. Pandemi başında artan talep ve düşük faiz oranlarıyla yükselen konut piyasası bu yılın ikinci çeyreğinden itibaren düşüşe geçti. Sektörde kullanılan emtia fiyatlarındaki artış konut fiyatlarını yükseltmeye devam ederken, maliyet artışı, faizler ve gelir kaybındaki gerilemeyle birleşerek talepteki düşüşü körüklüyor.

KONUT FAİZLERİ HALÂ ÇOK YÜKSEK

Konut sektöründeki güncel durumu gösteren veriler 20 Aralık günü açıklanırken, konut kredi faizlerindeki (mortgage) yükselişin bu sene talebin azalmasına neden olduğu vurgulandı. Faizler %7’yi aşarak 21 yılın zirvesine çıkmasının ardından son iki aylık dönemde gerileme gösterdi ancak, halâ geçen senenin iki misli üzerinde. 9 Aralık itibarıyla 30 yıllık mortgage faizleri %6.41 oranında saptandı. Fed’in gelecek sene de faiz artırımlarını sürdüreceği beklentisiyle konut piyasasında 2023’te de toparlanma öngörülmüyor.

KONUT BAŞLANGIÇLARI DÜŞÜYOR

ABD Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre konut başlangıçları Kasım’da %0.5 düşerek yıllıklandırılmış bazda 1.43 milyon oldu. Gelecek aylardaki konut başlangıçları için ipucu sağlayan inşaat izinleri de %11.2 azalarak 1,34 milyon adede geriledi. Şirketlerin yapımına başlamak için hazırlık yaptığı inşaat sürecindeki izinler Kasım ayında %11.2 oranında düşüş yaşadı. Bu oran pandemi başındaki %21’lik kayıp sonrası sektörde en sert düşüş olarak kaydedildi. Yapımına başlanan inşaatlarda ise son ayda %0.5 oranında azalma görüldü. Konut başlangıçları Nisan ayından itibaren 8 aylık dönemde sadece Ağustos ayında artış gösterdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu