DünyaEkonomiManşet

ABD’de mortgage faizleri artıyor

Mortgage Bankalar Birliği (MBA) verilerine göre faizler iki ayın en yüksek seviyesinde

Mortgage Bankalar Birliği (MBA) verilerine göre faizler iki ayın en yüksek seviyesinde.

 SON 2 AYIN ZİRVESİ
ABD’de mortgage faizleri iki ayın en yüksek seviyesine çıktı. Ülkede, 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranı yüzde 6.80’den yüzde 6.87 yükselerek, son iki ayın en yüksek düzeyini gördü. Aynı dönemde 15 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranı da yüzde 6.14’ten yüzde 6.30’a yükseldi. Mortgage Bankalar Birliği (MBA), 9 Şubat ile sona eren haftaya ilişkin mortgage verilerini açıkladı. Buna göre, mortgage başvuruları, geçen hafta bir önceki haftaya kıyasla yüzde 2.3 azaldı. Bu dönemde konut satın almaya yönelik başvurular yüzde 3, yeniden finansman başvuruları da yüzde 2 geriledi.

GELİŞMELER ÇOK ZAYIF
MBA Başkan Yardımcısı Joel Kan, verilere ilişkin değerlendirmesinde, geçen hafta mortgage faizlerinin yükselmesi nedeniyle başvuru faaliyetlerinin zayıf olduğuna işaret ederek, 30 yıl vadeli konut kredisi faizinin Aralık 2023’ün başından bu yana en yüksek seviyeye çıktığını bildirdi. Yüksek faiz oranları ve hala düşük olan ikinci el konut stoku nedeniyle satın alma başvurularının da zayıf kaldığını ifade eden Kan, yeniden finansman başvurularının ise durgun olmasına rağmen bir önceki yıla göre daha fazla olduğunu kaydetti.

DÜŞÜK STOK HALA BİR SORUN
Öte yandan, Mortagage faiz oranları artarken, konut piyasasının en büyük endişesi daha fazla konutun satılıp satılmayacağı yönünde. Ülkedeki düşük konut stoku, alıcıların sınırlı sayıda ikinci el ev havuzunda buluşmasına yol açarken, bu durum ev fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Ulusal Emlakçılar Birliği’ne (National Association of Realtors) göre, yeniden satılan bir evin ortalama fiyatı 382 bin 600 dolar civarında seyrediyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu