DünyaEkonomiGenelManşet

ABD’de Mortgage faizleri geriledi

Mortgage Bankacıları Birliği’nin açıkladığı verilere göre 10 haftalık yükseliş sona erdi

Mortgage Bankacıları Birliği’nin açıkladığı verilere göre 10 haftalık yükseliş sona erdi

2001’DEN SONRA EN YÜKSEK SEVİYE

ABD’de Mortgage Bankacıları Birliği’nin (MBA) açıkladığı verilere göre, ülkede 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi ) ortalama faiz oranı %7.06’ya indi. Böylece söz konusu faiz oranı, 10 haftalık yükselişin ardından ilk kez düşüş kaydetti. ABD’de 30 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz bir önceki hafta %7.16 ile 2001’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Bu dönemde 15 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranı da %6.39’dan %6.37’ye geriledi. MBA verilerine göre, mortgage başvuruları, 28 Ekim ile biten haftada bir önceki haftaya kıyasla %0.5 azaldı.

YÜKSEK FAİZ BASKI YARATIYOR

MBA Ekonomi ve Endüstri Tahmininden Sorumlu Başkan Yardımcısı Joel Kan, konuya ilişkin değerlendirmesinde, mortgage başvurularının (hızındaki yavaşlamaya rağmen) düşüşünü altıncı haftaya taşıdığını belirtti. 30 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranının 2 aydan uzun süredir ilk kez düşüş gösterdiğine işaret eden Kan, faiz oranının 2002’den bu yana en yüksek seviyeye yakın seyrettiğini hatırlattı. Kan, yüksek faiz oranlarının hem satın alma hem de yeniden finansman faaliyetleri üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiğini bildirdi.

FİYAT ARTIŞ HIZINDA REKOR YAVAŞLAMA

Bu arada, ABD’de borçlanma maliyetlerindeki yükselişin etkisiyle konut fiyatlarında artış hızı rekor biçimde yavaşladı. S&P CoreLogic Case-Shiller konut fiyat endeksi Ağustos’ta ulusal bazda yıllık %13 arttı. Geçen ay yıllık %15.6 artış olmuştu. %2.6’lık düşüş endeks tarihindeki en sert düşüş olarak kayda geçti. 10 kentte konut fiyat endeksi bu dönemde yıllık %12,1 arttı. Temmuz’da artış oranı %14,9’du. 20 kentte fiyat endeksi önceki ay %16 artış sonrası Ağustos’ta %13,1 arttı. Ancak fiyat artışlarındaki bu yavaşlamaya rağmen fiyatlar geçen seneye göre yükseldi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu