DünyaEkonomiManşet

ABD’de satışlar beklentiyi aştı

ABD’de yeni konut satışları, Temmuz’da aylık bazda %4.4 artışla 714 bine çıktı

ABD’de yeni konut satışları, Temmuz’da aylık bazda %4.4 artışla 714 bine çıktı.

 YILLIK ARTIŞ %31,5
ABD’de yeni konut satışları, Temmuz’da mevsim etkilerinden arındırılmış olarak aylık bazda %4.4 artışla 714 bine çıkarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti. ABD Ticaret Bakanlığı, Temmuz ayına ait yeni konut satış istatistiklerini açıkladı. Piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşen ve Şubat 2022’den bu yana en yüksek seviyesine ulaşan yeni konut satışlarının bu dönemde 705 bin olması öngörülüyordu. Yeni konut satışları, Haziran’da ise %2.8 düşüşle 684 bin seviyesinde gerçekleşmişti. Ülkede yeni konut satışları, Temmuz’da bir önceki yılın aynı dönemine göre de %31.5 artış kaydetti.

FİYATLAR DA ARTIYOR
ABD’de geçen ay satışa çıkan yeni konutların medyan satış fiyatı ise bir önceki yıla göre yaklaşık %4.8 artarak 436 bin dolara yükseldi. Böylece konut fiyatları art arda artış serisi devam etti. Uzmanlar, talebin sıkılaşan stoklarla birleşmesinin fiyatlara yukarı yönlü baskı kurduğuna işaret ediyor. Öte yandan, S&P CoreLogic Case-Shiller’ın geçen hafta açıkladığı mevsimsellikten arındırılmış verilerine göre, ulusal fiyat göstergesi Mayıs’ta bir %0.7 arttı. S&P’nin yaptığı açıklamada, “ABD’de konut fiyatları Haziran 2022’den sonra düşmeye başladı ve Mayıs ayı verileri, düşüşün son ayının Ocak 2023 olduğunu destekliyor. Mayıs raporu iyimser bir görüşle tutarlı” denildi.

EV SAYISI YETERSİZ
Ülkede alıcılar, ilanda bulunan ev sayısının yeterli olmamasından şikayet ederken, bu durum ülkenin bazı bölgelerinde teklif verme savaşlarına neden oluyor. Redfin Corp.’un verilerine göre, 16 Temmuz’a kadar geçen dört haftada, satışa sunulan toplam ev sayısı bir önceki yıla göre %16 azaldı. Son aylarda en çok fiyat artışı sağlayan şehirler, daha sıcak iklimlerden daha kuzeydeki şehirlere kaydı. Sıklaşan konut arzının, evleri bazı alıcılar için oldukça pahalı hale getirmeye devam edebileceği değerlendiriliyor.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu