Güney KıbrısManşet

AB’deki en yüksek elektrik pazar payı Güney Kıbrıs’ta kaydedildi

Avrupa Birliği'nin istatistik ofisi Eurostat tarafından Salı günü açıklanan verileri göre, AB'deki en yüksek elektrik pazar payı, Kıbrıs Elektrik İdaresi'nin yüzde 88'e sahip olduğu Güney Kıbrıs'ta kaydedildi. KKTC'de ise bu rakam yüzde 55.

Avrupa Birliği’nin istatistik ofisi Eurostat tarafından Salı günü açıklanan verileri göre, AB’deki en yüksek elektrik pazar payı, Kıbrıs Elektrik İdaresi’nin yüzde 88’e sahip olduğu Güney Kıbrıs’ta kaydedildi. KKTC’de ise bu rakam yüzde 55.

Güney Kıbrıs’tan sonra, AB ülkelerinde en büyük elektrik üreticisi için en yüksek paylar Fransa (%79), Hırvatistan (%76) ve Estonya’da (%64)olduğu açıklandı.

Açıklanan veriler 2021 yılının sonuna kadar olan dönemi kapsıyordu.

Elektrik piyasasındaki en büyük üreticinin pazar payı dört AB üyesi ülkede yüzde 20’nin altındaydı: Polonya, Litvanya ve İtalya (hepsi yüzde 17) ve İsveç (yüzde 19).

Hisse artışı, örneğin büyük piyasa katılımcılarının birleşmesinden sonra piyasa yoğunlaşmasındaki artışı gösterir. Öte yandan, bir pay düşüşü, pazar konsantrasyonunda bir azalma olduğunu gösterir.

Kıbrıs’ta EAC’nin pazar payı bir önceki yıla göre biraz düşerek 2020’de yüzde 89,92’den 2021’de yüzde 88,03’e düştü.

Diğer AB ülkelerinden 15’i 2020’den 2021’e yüzde 10’un altında bir değişiklik bildirdi.

Güney Kıbrıs’ta EAC’nin pazardaki payı, şirketin pazarın yüzde 93’ünü elinde tuttuğu 2013 yılına kıyasla yüzde 5 puan düştü.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu