DünyaManşet

AB’den Yunanistan’a çağrı: Göçmenlerin sınır dışı edilmesini durdurun

Avrupa Birliği (AB) İçişleri Komiseri Ylva Johansson, Atina’dan göçmenleri ‘şiddetli ve yasadışı’ bir şekilde sınır dışı etmesini durdurmasını istedi.

Johansson, 3 Yunan bakanla yaptığı video konferans toplantısının ardından Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Yunanistan’a çağrıda bulundu.

Göçmenlerin yasadışı bir şekilde sınır dışı edilmesi bilgisi Lighthouse Reports ve Le Monde gazetesi dahil olmak üzere Avrupa merkezli birçok gazetenin yayınladığı haberelere dayanıyor. Yapılan açıklamalarda Yunan polisinin Evros (Meriç) bölgesi sınırında göçmenlere sert müdahalede bulunduğu operasyonların ardından göçmenleri Türkiye’ye zorla geri gönderdiği belirtildi.

Komiser Johansson, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada Yunanistan Devlet Bakanı Georgios Gerapetritis, Vatandaşı Koruma Bakanı Takis Theodorikakos ve Denizcilik Bakanı Giannis Plakiotakis ile ülke sınırlarının yönetimi, göç ve temel insan hakları konusunda görüştüğünü duyurdu.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre Johansson, “AB’nin dış sınırlarını yasadışı göçten korunması bir zorunluluktur. Göçmenlerin şiddet dolu yasa dışı sınır dışı edilmeleri bir an önce durdurulmalıdır” ifadelerini kullandı.

Johansson, “Göç ve sınır yönetimi için ayrılan fon, AB’nin temel haklarının doğru bir şekilde uygulanması içindir. Yunan bakanlar, temel haklarla ilgili yeni bir teklifin 1 Eylül itibariyle yürürlüğe gireceğini açıkladı” dedi.

Basın ve sivil toplum kuruluşları, Atina’nın göçmenleri yasadışı bir şekilde sınır dışı ettiğini iddia ediyor. Yunan makamları ise suçlamaları reddediyor.

Yunanistan Göç Bakanı Notis Mitarachi, Avrupa Parlamentosu’na yaptığı konuşmada Atina’nın sınır yönetimini savunarak Atina’nın temel haklara saygı gösterdiğini belirtti. Mitarachi, Türkiye’yi 2016 yılında AB ile yapılan anlaşmaya rağmen göçmenlerin yasadışı göç etmesini teşvik etmekle suçladı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu