DünyaGenelManşet

ABD’nin açıklamaları ve İngiltere’nin desteği Rusya’yı çıldırttı!

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimi nedeniyle ABD ile tansiyon yüksekken Karadeniz üzerinde ABD İHA'sı ile Rus uçağının çarpışması gerilimi zirveye taşıdı. ABD, olayı 'profesyonellik dışı' olarak tanımlarken İngiltere de ABD'nin arkasında olduğunu açıkladı. Rusya, gelen açıklamalara karşı sert suçlamalarda bulundu, ABD'nin casusluk yapmaya çalıştığını iddia etti.

Geçtiğimiz yıl 24 Şubat’ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in askeri emriyle başlayan Ukrayna’nın işgal girişiminin ardından ABD ve Rusya arasında gerilim arttı son olarak Karadeniz üzerinde yaşanan olayla beraber ise tavan yaptı. ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı (EUCOM), dün açıklama yaparak iki Rus Su-27 uçağının Karadeniz’de ABD’ye ait MQ-9 İnsansız Hava Aracını taciz ettiğini, uçaklardan birinin çarptığı MQ-9’un uluslararası sulara düştüğünü duyurdu. Olayı “çok tehlikeli ve profesyonellik dışı” olarak tanımlayan ABD, Rusya’nın Washington Büyükelçisi’ni Dışişleri Bakanlığına çağırdı.

ABD’nin Avrupa ve Afrika Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral James B. Hecker, “MQ-9 hava aracımız uluslararası hava sahasında Rus uçağı tarafından vurulduğunda rutin operasyonlar yürütüyordu” diyerek ABD araçlarının uluslararası hava sahasında operasyon yürütmeye devam edeceğini belirtti.

İNGİLTERE’DEN ABD’YE DESTEK

Bu arada ABD’nin müttefiki İngiltere’nin Savunma Bakanı Ben Wallace da Rusya’ya uluslararası hava sahasına saygı duyma çağrısı yaparak Washington’a destek verdi.

”ÇARPIŞMA DEĞİL ANİ MANEVRA”

ABD’nin açıklamaları ve İngiltere’nin ABD’ye arka çıkması Rusya’yı bir hayli kızdırdı. Rusya Savunma Bakanlığı, olayda savaş uçağının ABD İHA’sına çarptığını reddederek İHA’nın “ani manevra” sonucu düştüğünü savundu.

”BU OLAY AÇIK BİR PROVOKASYON”

Rusya’nın Washington Büyükelçisi Anatoli Antonov ise ABD’yi provokasyonla suçladı. ABD’nin İHA’sını kasıtlı olarak Rusya’ya yönelttiğini ve sinyal cihazlarının da kapatıldığını savunan Antonov, “ABD’nin topraklarımızın hemen yanındaki askeri aktivitesi endişe verici. Bu olay açık bir provokasyon” dedi.

”CASUS İHA” SUÇLAMASI

Rus elçi, ABD’nin silahsız İHA’sının Ukrayna ordusuna bilgi taşıma görevi yürüttüğünü de ifade etti. Antonov, “Daha sonra Kiev tarafından askeri birliklerimizi ve topraklarımızı vurmak için kullanılacak istihbarat topluyorlardı” diye konuşarak olayın çok ciddi sonuçlar doğurabileceğini kaydetti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu