DünyaManşet

ABD’nin konut piyasası Şubat sonrası en kötü dönemi geçirdi

ABD'nin konut piyasası Eylül ayında Şubat sonrası en kötü dönemi geçirdi

Konut başlangıçları %1,6, inşaat izinleri %7,7 oranında geriledi

 

ENFLASYON NEDENLERİN BAŞINDA… ABD’de parasal genişleme ve düşük faiz imkânı ile konut piyasası desteklense de enflasyonun yüksek olması, konut fiyatlarının hammadde ve metallerdeki rekor yükselişten dolayı yükselmesi son ayda alımları düşürdü. Talebin düşük olduğu Eylül ayında konut başlangıçları Eylül’de %1,6 geriledi ve Ağustos’ta %3,9 olan oran da %1,2’ye aşağı yönlü revize edildi. Son ayda inşaat izinleri %7,7 gerileyerek Şubat sonrası en büyük düşüşü yaşadı. Son ayda daralan sanayi üretiminin ardından konut tarafında da düşüş olmasıyla dolar, düşüşe geçti. Dolar Endeksi bugün 93,50’ye gerilerken ABD 10 yıllık tahvil faizi ise 1.60 seviyesini koruyor.

 

KONUT BAŞLANGIÇLARI DÜŞTÜ… ABD Ticaret Bakanlığı’nın istatistiklerine göre, konut başlangıçları geçen ay %1,6 azalışla 1 milyon 555 bine gerileyerek 5 ayın en düşük seviyesine indi. Piyasa beklentilerinin aksine azalış gösteren ve 5 ayın en düşük seviyesine gerileyen konut başlangıçlarının 1 milyon 620 bin olması öngörülüyordu. Konut başlangıçları, Ağustos ayında 1 milyon 580 bin seviyesinde gerçekleşmişti. Eylül verilerine göre ABD’de konut başlangıçları yıllık bazda ise %7,4 arttı.

 

İNŞAAT İZİNLERİ %7,7 AZALDI… ABD’nin konut verilerine göre inşaat izinleri de geçtiğimiz Eylül’de aylık bazda %7,7 azalışla 1 milyon 589 bin seviyesine indi. Bir yılın en düşük seviyesine gerileyen inşaat izinlerine ilişkin piyasa beklentisi, 1 milyon 680 bin olması yönündeydi. Piyasa beklentilerinin gerisinde kalan inşaat izinleri, Ağustos’ta 1 milyon 721 bin seviyesinde kaydedilmişti.

 

  1. EL KONUT SATIŞLARI YÜKSELDİ… Öte yandan ülkede ikinci el konut satışları aylık bazda artarken, yıllık bazda azaldı. İkinci el satışlar Eylül’de aylık bazda %7 artışla 6.29 milyona çıkarak 8 ayın en yüksek seviyesini kaydetti. İkinci el konut satışlarının 6,09 milyon seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyordu. İkinci el satışları, Ağustos’ta 5.88 milyon seviyesinde kaydedilmişti. Ülkede ikinci el konut satışları, Eylül’de geçen yılın aynı ayına göre ise %2,3 azaldı. İkinci el piyasasında medyan konut fiyatları ise yıllık bazda %13,3 artarak 352 bin 800 dolar oldu.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu