DünyaEkonomiGenelManşet

ABD’nin konut sektörü şaşırttı

ABD’de konut başlangıçları Mart’ta son 16 yılın en büyük artışını yaşarken, 1,79 milyona çıktı

ABD’de konut başlangıçları Mart’ta son 16 yılın en büyük artışını yaşarken, 1,79 milyona çıktı

Beklentilerin aksine artan konut başlangıçlarının %2,2 düşüşle 1,73 milyona inmesi öngörülüyordu

2006’DAN BERİ EN YÜKSEK SEVİYEYE ÇIKTI… ABD’de konut başlangıçları geçtiğimiz Mart ayında 16 yılın en büyük artışını yaşarken, 2006’dan beri en yüksek seviyeye çıktı. ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre konut başlangıçları Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 0,3 artışla 1 milyon 793 bine çıktı. Yıllık bazda konut başlangıçları ise yüzde 3,9 arttı. Piyasalarda geçtiğimiz ay ile ilgili beklenti; konut başlangıçlarının yüzde 2,2 düşüşle 1,73 milyona ineceği şeklindeydi. Bloomberg’in anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini ise 1,74 milyon seviyesindeydi.

İNŞAAT İZİNLERİ DE YUKARI YÖNLÜ… ABD’deki inşaat izinleri de tahminlerin aksine yukarı yönlü bir seyir izledi ve yüzde 0,4 artışla 1 milyon 873 bin oldu. Piyasalarda beklenti yüzde 2,1 düşüşle 1,82 milyon inşaat için izin alındığı yönündeydi. Yıllık bazda inşaat onayları da yüzde 6,7 arttı. Mart ayında tamamlanan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 4,5 artışla 1 milyon 303 bin oldu. Müstakil konut başlangıçları ise yüzde 1,7 artışla 1,2 milyon olarak açıklandı. Rapor ayrıca, sektörde tedarik zinciri sıkıntılarının ve yüksek hammadde maliyetlerinin devam ettiğini gösterdi.

KONUT BAŞLANGIÇLARI NEDİR? Konut başlangıçları, yapımına başlanmış yeni konut inşaatlarının yıllık olarak hesaplanan seviyesini belirler. Son ay içerisinde konut aktivitesinin yüksek seviyesi; inşaat sanayisinin sağlıklı olduğunu ve daha yüksek yatırım yapmak için yeterli sermayeye sahip tüketicilerin varlığını işaret eder. Daha da önemlisi yeni konut aktivitesi, talepleri karşılamak için daha fazla çalışanın kiralanması yanında, ham maddeleri satın alan inşaatçılar ile kendi evleri için mobilya ve ev aletleri gibi malları satın alan ev sahiplerinin varlığındaki artışla ekonomik dalga etkisi oluşturur. Ayrıca, yukarı yönde bir eğilim ülkenin para biriminde pozitif bir etkiye sahip olduğu da biliniyor. Bilindiği gibi, konut piyasası tüm ekonomiler için önde gelen bir ölçek olarak da kullanılıyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu