DünyaEkonomiGenelManşet

AB’nin kalbinde kira artışına sınır

Brüksel’de düşük enerji verimliliğine sahip evlerin kiraları bir yıl boyunca artırılamayacak.

SİSTEMDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI

Avrupa Birliği’nin başkenti olarak da anılan Brüksel’de kira artışları sınırlandırıldı. Bölge Parlamentosu, bu yöndeki teklifi kabul etti. Alınan karara göre, kiraların artış oranını belirleyen endeksleme sistemi hesaplaması bir yıl için değiştirilecek. Kira artışları konutların enerji sınıflarına göre yapılabilecek. Enerji performansı A, B, C ve D sınıfında olan evlerin kiralarına enflasyon oranına bağlı endeksleme sistemi uygulanacak.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ BAZ ALINDI

Bölge parlamentosu tarafından uygulamaya sokulan yeni kararda, ısrarla enerji performansının önemi üzerinde duruldu. Bu açıdan bir ilk olan uygulamanın diğer kentlere de örnek olması bekleniyor. Uygulamayla, yüksek enerji verimliliğine sahip dairelerin kiralarına zam yapılabilecek. Enerji sınıfı E olan konutların kiraları endeksleme oranının %50’si kadar yükseltilebilecek. En düşük enerji verimliliğine sahip olan F ve G sınıfındaki evlerin kiralarına ise bu yıl zam yapılamayacak. Söz konusu düzenleme Brüksel’deki kiralık dairelerin %65’ini etkileyecek.

YALITIMIN ÖNEMİ BÜYÜK

Karar öncesinde yapılan teknik çalışmalarda Brüksel’deki kiralık konutların yüzde 30’unun G sınıfında, yüzde 15’inin E sınıfında ve yüzde 20’sinin D sınıfında olduğu ortaya koyuyor. Brüksel’de ev sahipleri kiralık dairelerine yüksek maliyetleri olan yalıtım ve izolasyon gibi harcamaları yapmaktan çekiniyor. Bu durum, son dönemde yaşanan enerji kriziyle birlikte düşük enerji verimliliğine sahip konutlardaki kiracıları zor duruma bırakıyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu