DünyaManşetSpor

Abu Dabi GP: Verstappen kazandı, Leclerc şampiyonada 2. sırayı aldı, Vettel F1’e puanla veda etti

2022 Formula 1 Dünya Şampiyonası'nın 22. ve son ayağı olan Abu Dabi Grand Prix'sini Red Bull pilotu Max Verstappen kazanırken; 4 kez dünya şampiyonu Sebastian Vettel, Formula 1'deki son yarışını 10. sırada tamamladı ve F1'den puanla ayrıldı

23 Şubat 2022’de Barselona’da gerçekleştirilen ilk test seansı ile başlayan ve Formula 1’in yeni bir çağa adım attığı 2022 sezonu, bu hafta sonu Abu Dabi’de son buldu.

Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, bu yıl da sezonun kapanışı Yas Adası’nda yer alan Yas Marina Pisti’nde yapıldı. 2022 Abu Dabi GP, duygusal bir yarış oldu çünkü bu yarışla birlikte F1’deki bazı önemli karakterlere -en azından şimdilik- veda ettik.

Dört dünya şampiyonluğu bulunan, padoktaki en yetenekli, eğlenceli ve sevilen karakterlerden birisi olan Sebastian Vettel; bu yarışla birlikte emekliye ayrıldı. Buna ek olarak; gelecek sezon için koltukları olmayan Daniel RicciardoMick Schumacher ve Nicholas Latifi’ye de veda ettik.

Sezonun final yarışı öncesinde iki şampiyonumuz da belli olsa da kalan pozisyonlar için hâlâ büyük mücadeleler vardı. Özellikle de Markalar Şampiyonası’nda sadece 1 sıra daha yukarıda yer almak bile ödül parasında büyük artış olmasını sağlıyor ve bu yüzden de orta sıralarda kıyasıya mücadeleler vardı.

Buna ek olarak, Pilotlar Şampiyonası’nda ikinci sıra için verilen mücadele ise bundan daha yakın olamazdı. Hem Charles Leclerc hem de Sergio Perez yarış öncesinde 290 puana sahiptiler. Yani bu yarışta kim daha çok puan alırsa, ikinci sıra ona gitmiş olacaktı.

İkinci pit stopların sonrasında sıralama şu şekildeydi: Verstappen (Tek stop), Leclerc (Tek stop), Hamilton (Tek stop), Perez (İki stop), Sainz (İki stop), Russell (İki stop).

Perez bu noktada yeni lastikleriyle, Hamilton’ı geçti ve Leclerc’i kovalamaya başladı. Bitime 10 tur kala Perez’le Leclerc arasında 8 saniye vardı ve Perez’in, yeni lastikleriyle Leclerc’i yakalaması gerekiyordu.

55. turda Lewis Hamilton, vites kutusundaki bir sorun nedeniyle yarışı bırakmak zorunda kaldı ve kendisi için zorlu geçen bu yılı erken kapattı.

57. turda Perez, artık Leclerc’i görebilecek kadar yaklaşmıştı ve ikilinin 2. sıra için verdiği mücadele son tura kaldı. Perez, Leclerc’e çok yaklaşsa da geçişi yapamadı ve Leclerc, sezonu 2. sırada tamamladı.

Ön tarafta ise Verstappen çok rahattı ve rekor üstüne rekor kırdığı 2022 sezonunu galibiyetle kapattı. Şampiyon pilot, bu galibiyetle bu sezonki 15. zaferine ulaştı ve bu alandaki rekorunu geliştirdi.

Kazanan Verstappen’in arkasında Leclerc ve Perez podyumu tamamladı.

Yarışın sonunda Verstappen, Leclerc ve Perez start/finiş düzlüğünde donut yaparak taraftarlara şov yaptılar. Son olarak Vettel geldi ve o da taraftarlara şov yaptı. Ancak Alonso ve Hamilton yarış dışı kaldığından, Vettel şovunu yalnız yapmak zorunda kaldı. Günün en üzücü olaylarından biri belki de buydu.

Sainz dördüncü, Russell ise beşinci oldu. McLaren’da Lando Norris 6. sırayı alarak güçlü bir final performansı sergiledi ancak yine de McLaren, Markalar Şampiyonası’nda Alpine’i geçemedi ve 5. oldu. Dördüncü sıra ise Alpine’e gitti.

Esteban Ocon, damalı bayrağı 7. sırada gördü ve sezonu puanla noktaladı. Lance Stroll sekizinci olurken; Daniel Ricciardo, McLaren’la çıktığı son yarışı dokuzuncu sırada tamamladı.

Sebastian Vettel ise F1’deki son yarışını 10. sırada tamamladı ve puanla veda etti. Vettel’in arkasında Yuki Tsunoda, Guanyu Zhou, Alexander Albon, Pierre Gasly ve Valtteri Bottas yer aldı.

Haas pilotları 16 ve 17. sıraları paylaşırken; Lewis Hamilton, Fernando Alonso ve Nicholas Latifi yarışı tamamlayamadılar.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu