Güney KıbrısManşetSpor

AC Omonia

AC Omonia; Kıbrıslı Türklerin de sempatisini kazanmış bir spor kulübü. APOEL FC derbisinde ara ara gıcıklığına KKTC Bayrağı açarlar, kesmedi Yunan Bayrağı yakarlar

AC Omonia; Kıbrıslı Türklerin de sempatisini kazanmış bir spor kulübü. APOEL FC derbisinde ara ara gıcıklığına KKTC Bayrağı açarlar, kesmedi Yunan Bayrağı yakarlar. Olmadı rakip taraftarın arabasını yakarlar. Yunan bayrağı yakmalarının asıl amacı APOEL FC taraftarlarını sinirden delirtmek istemeleridir. Athletic Club Omonia Nicosia; Lâkapları Kraliçe (The Queen) ve Birlik. 4 Haziran 1948’de Lefkoşa’da kurulmuş. 1953 yılında Kıbrıs Futbol Federasyonu’na (KOP) üye olmuşlar. 21 Lig, 16 Kupa ve 17 Süper Kupa kazanmış bir kulüp. Futbol yanında basketbol, voleybol, bisiklet ve futsal braşlarında da takımları var. En ünlü futbolcuları da geçmişte gazeteci Necmi Belge Ağabey ve Mehmet Bolkan Hocamız ile ekmek kadayıfı eşliğinde evinde ziyaret ettiğimiz Sotirios Kaiafas. 1979’da Johan Cruyff’u geçerek Avrupa Gol Kralı olmuş bir efsâne. O misafirlikte Mustafa Defteralı’yı sormuştu muhterem. Evin tek çocuğu da evdeydi. O da AC Omonia Akademi’den yetişmiş Omonia eski Kaptanı Kostas Kaiafas ki bir dönem Kıbrıs Millî Takımı’nı da yönetmişti.

AC Omonia, Kıbrıs Cumhuriyeti ve Yunanistan iç savaşında aşırı milliyetçilerin desteklediği APOEL’e karşı solcuların kurduğu ve desteklediği takımdır. Kızıl bayraklar ve Che resimli pankartlarıyla GSP Stadını her maç doldururlar. Maş esnası da “Faşizme karşı yeşil yoldaşlar” adlı şarkılarını da söylerler. Yeşil de armalarındaki ‘Yeşil Yonca’dan gelir ki “umudun ve direnişin rengi” derler.

Yunancada tam adı Athlitikos Sillogos Omonia Lefkosias (Omonia Lefkoşa Atletizm Kulübü); Kendilerine “Türk” denilen taraftar ve camiasıyla dikkat çeken bir Rum spor kulübü olan ki kendilerine “Türk” denmesinin hikâyesi, Kıbrıs’taki darbe girişimidir.

1948’de kulübün sağcı duruşunu desteklemeyen üyelerin yönetmeliğe aykırı davrandığı ile ilgili bir uyarı mektubu yayınlayan APOEL, uyarıya uymayan bazı futbolcuları kulüpten ihraç etmiş. O bebeler de bugünkü AC Omonia’yı kurmuş.

APOEL faşistlerinin bu “Türk” yakıştırmalarına atfen KKTC Bayrağı da açmış bir fanatik grubu var. Onlara da Gate 9 Taraftar Grubu denmekte. Bu grup sürekli olarak özellikle de Rebel Ultras adlı taraftar grubuyla seçim dönemlerinde sol tandanslı AKEL’in Gençlik Kolları gibi çalışır. İşte; 1948’de APOEL’den ayrılış ve de özellikle de 15 Temmuz 1974 Yunan Darbesi’yle yeniden diriliş ancak bugünlerde de eski başkan ve de Ayluka’dan dostumuz Doros Seraphim’in deyişiyle ekonomik kriz nedeniyle “kırılış ve yeşil yoncanın yapraklarındaki seri dökülüşü” hayretler içerisinde izliyoruz. Şimdilerde 20023’lü Loizou, 2001’li Kakoullis ve U17’den A1’e zıplayan 2006’lı Gururumuz Tahsin Özler’li yeni bir takım kurulmuş. Lefkoşalı Marios Argyrides Başkan başarılı bir başkan ama Limasol’daki Oligarkların gölgesinde işi zor. Hayırlısı bakalım.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu