GenelKıbrısManşet

Açık koyun sütünde beklediği fiyatı alamayan hayvancı eylem hazırlığında

DEVRİM DEMİR

Akaryakıta yapılan zam, girdi maliyetleri ile başa çıkamayan hayvan üreticileri açık süte beklediği fiyatı bulamadı. Giderek azalan hayvan üreticileri devletten bekledikleri teşviği alamadığı için ekonomik olarak zor günlerden geçiyor.

GIYNIK Gazetesine konuşan hayvancılar, bakanlıktan hiç bir konuda destek alamadıklarını belirterek bu hafta eylem hazırlığında olduklarını duyurdu. Geçtiğimiz yıl, 28.20 TL olan açık koyun sütünün yükselmesi için Ocak ayında bakanlıkta görüşme yapıp açık sütün 3 TL zamlanıp 6 TL’de teşvik almak için anlaştıklarını kaydeden hayvan üreticileri anlaşmanın lafta kaldığını söyledi.

“ARTIK AYAKTA DURAMIYORUZ”
Hayvan üreticileri artan girdi maliyetleri ve zamlarla başa çıkamadığını ifade ederek, Ocak ayında bakanlıkla yaptıkları görüşmeden hiç bir geriye dönüş almadıklarını söyledi. Kendi imkanları ile Süt Kurumunu arayıp fiyat öğrendiklerini kaydeden üreticiler, küçükbaş soğuk zincir sütünün 36.50 TL, buzluklu soğuk sütün 35.50 TL, açık koyun sütünün 26.70 TL fiyat belirlendiğini öğrendiklerini söyledi. Muhatap bulamadıkları gibi, kurumun da bakanlığın da Hayvancılık Dairesi’nin de verdiği cevabın “kendinize buzluk alın” yanıtı olduğunu kaydeden hayvan üreticileri bir buzluğun 120 bin TL olduğunu, 30 ile 40 kilo süt sağan bir hayvancının bunu alacak gücü olmadığını söyledi. Hibe programının da kapatıldığını ifade eden üreticler, açık sütün 3 aylık ömrü kaldığına dikkati çekti. Emeklerinin beleşe gittiğini savunan hayvan üreticileri, ekonomik durumu iyi olan kötü olan hayvancının alaya tabi tutulduğunu belirterek, sütü bu haftadan sonra kuruma vermeme kararı aldıklarını söyledi.

“KADEME KADEME HERYERİ SÜTE BATIRACAĞIZ”
Bu hafta başı itibarıyle cevap almadıkları takdirde sütü önce yere dökeceklerini daha sonra kademe kademe ilerleyerek, Süt Kurumuna, oradanda bakanlık önünde süt dökeceklerini söyleyen hayvan üreticileri, “Beleş sütü vermeyeceğiz, önce bizi bakanlık önemseyecek” dedi.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu