EkonomiGenelKıbrısManşetSiyaset

Açıklanan veriler tartışma yarattı

CTP Milletvekili Devrim Barçın’ın İstatistik Kurumu’na yönelik eleştirilerine İstatistik Kurumu’ndan yanıt gecikmedi

CTP Milletvekili Devrim Barçın’ın İstatistik Kurumu’na yönelik eleştirilerine İstatistik Kurumu’ndan yanıt gecikmedi

BARÇIN: KURUMUN İÇİ BOŞALTILDI

Cumhuriyetçi Türk Partisi Lefkoşa Milletvekili Devrim Barçın, Cumhuriyet Meclisi’nde, “İstatistik Kurumunun Açıkladığı Yanlış Veriler” başlığı ile gerçekleştirdiği konuşmada; kurumun içinin boşaltıldığını, uzman kişilerin göreve verilmediğini, bunun da verilerin doğru ortaya çıkmasının önüne geçtiğini savunarak, güvenilirliğini yitirdiğini söylediği İstatistik Kurumu’nun yayınladığı verilerini eleştirdi. Yanlış çıkarılan sonuçların alım gücünü doğrudan etkilediğini ifade eden Barçın, rakamların bilinçli değiştirildiğini kaydetti. Barçın, bu uygulamaların hayat pahalılığı ile oynanmak olduğunu ifade ederek, tüm bunları belgeleriyle ortaya koyduğunu dile getirerek İstatistik Kurumu’ndan bir açıklama beklediğini de dile getirdi.

DEMİR: İLK KEZ BU KADAR KAPSAMLI HESAPLANDI

CTP Milletvekili Devrim Barçın’ın eleştirilerine yanıt veren İstatistik Kurumu Başkanı İrfan Tansel Demir, fert başına düşen milli gelirin ilk kez bu kadar kapsamlı ve gerçek verilere göre hesaplandığını belirterek, sonuçların güncelliğini koruduğunu savundu. “Ticaret Dairesi’nin yayınladığı toptan sebze meyve fiyatları tavsiye niteliğinde olup serbest piyasadaki rakamlar değildir. Sebze meyve fiyatları günlük ve hatta saatlik değişebilmektedir” diyen Demir, “Hane halkı bütçe anketine göre belirlenen tüketim grupları ve alışkanlıklarında, serbest piyasa koşullarına göre fiyatlar oluşmakta, döviz ve mevsimsel kaynaklı olarak ise fiyatlarda düşüş veya yükseliş yaşanmaktadır” ifadelerini kullandı.

“ODALARIN AÇIKLADIĞI FİYATLAR TAVSİYE NİTELİĞİNDE”

“Araç tamir ve ev aletleri tamirlerinde oda ve birliklerin belirlediği ücretlerin de tavsiye niteliğinde olup serbest piyasada oluşan fiyatlar üzerinden alınan fiyatlar gerçektir” diyen Demir, “Diş Tabipleri Odası’nın da açıklamış olduğu fiyatlar tavsiye niteliğinde olup, döviz endeksinin düşüş göstermesinden dolayı dişçilikte kullanılan sarf malzemeler ve tedavi ücretlerinde de düşüş gerçekleşmiştir” şeklinde konuştu.

“VERİLERE DAYALI AÇIKLANMIŞ EN GERÇEKÇİ MİLLİ GELİR”

“Gayri safi milli hasıla sonuçlarına göre milli gelir fert başına 14 bin 636 Amerikan doları olarak gerçekleşmiş olup bu konuda geçmiş yıllara göre en kapsamlı ve gerçek verilere göre hesaplanmıştır” diyen Tansel Demir, “Bu konuda tarihinde ilk defa veriye dayalı açıklanmış en gerçekçi milli gelir olduğunu belirtmek isteriz” diyerek GSMH sonuçlarının güncel olarak geçerli olduğunu vurguladı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu