EkonomiKıbrısManşetToplum

Açlık sınırı bir yılda 5 bin 537 TL arttı

Temmuz 2022’de 9 bin 330 TL olarak hesaplanan açlık sınırı, Temmuz 2023’te yüzde 70’lik bir artışla 14 bin 867 TL’ye yükseldi

“Talebimiz, hayat pahalılığı ödeneğinin 2 ayda bir kamu ve özel sektör çalışanlarının maaşlarına yansıtılması”

“Her gün yağmur gibi yağan zamlarla maaşlı kesimler günden güne yoksullaşmaktadır”

GÜNLÜK 495.58 TL… KKTC’de Temmuz ayı sonu itibarıyla dört kişilik bir ailenin zorunlu gıda harcamalarını gösteren açlık sınırı 14 bin 867 TL’ye ulaştı. KTAMS’ın hesaplamalarına göre, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı beslenebilmesi amacıyla günlük 495.58 TL’ye ihtiyacı var. Temmuz ayında 15 bin 750 TL olarak belirlenen asgari ücretin altında olan açlık sınırının 2-3 ay içerisinde net asgari ücretin üzerine çıkması da bekleniyor.

SADECE TEMEL GIDA HARCAMALARI… Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası Başkanı Güven Bengihan, 31 Temmuz itibarı ile 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 14 bin 867 TL’ye yükseldiğini açıkladı. Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarının 14 bin 867 TL olduğunu belirten Bengihan, bu rakamın, sadece temel gıda harcamaları dikkate alınarak, hesaplandığına dikkat çekti.

“İNSANCA YAŞAYABİLMEK İÇİN ÇOK DAHA FAZLASI GEREKLİ”… “Sağlık, eğitim, ulaşım, haberleşme, konut, elektrik, gaz, giyim v.b. harcamalar dikkate alındığında, 4 kişilik bir ailenin insanca yaşayabilmesi için bu rakamın çok üstünde bir geliri olması gerekmektedir” diyen Bengihan, İstatistik Kurumu’nun resmi rakamlarına göre, ülkede Temmuz ayında yüzde 9.90 enflasyon meydana geldiğine işaret ederek, 7 aylık enflasyonun yüzde 46.53, yıllık enflasyonun ise yüzde 72.81 olduğunu ifade etti.

“MAAŞLI ÇALIŞANLAR GÜNDEN GÜNE YOKSULLAŞIYOR”… Yüksek enflasyon nedeniyle maaşlara ve asgari ücrete yapılan artışların, alım gücünü korumakta yetersiz kaldığını belirten Bengihan, hayat pahalılığı ödeneğinin 2 ayda bir kamu ve özel sektör çalışanlarının maaşlarına yansıtılmasını talep etti ve “Her gün yağmur gibi yağan zamlarla maaşlı kesimler günden güne yoksullaşmaktadır” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu