GenelKıbrısManşet

Adanın ünlü Diyetisyeni Şifa Atikoğlu beslenme düzeninden bahsetti

11 ayın sultanı Ramazan geldi. Uzun saatler aç kaldığımız, beslenme düzenimizin değiştiği bu dönemde dengeli beslenmenin püf noktasını adanın ünlü Diyetisyeni Şifa Atikoğlu anlattı

11 ayın sultanı Ramazan geldi. Uzun saatler aç kaldığımız, beslenme düzenimizin değiştiği bu dönemde dengeli beslenmenin püf noktasını Diyetisyen Şifa Atikoğlu GIYNIK Gazetesine anlattı. Ramazan ayını daha enerjik ve sağlıklı geçirebilmek için dengeli ve düzenli beslenmenin büyük önem taşıdığına dikkati çeken Atikoğlu, “Öğünler sahur, hafif başlangıç (iftar), ana yemek ve ara öğün olarak planlanabilir” dedi.
Tansiyon, diyabet, kolesterol hastalığı olanlar, düzenli ilaç kullananlar, hamileler ve emziren anneler oruç tutmadan önce mutlaka doktoruna danışması gerektiğinin de altını çizen Atikoğlu, dengeli beslenmenin her zaman önemli olduğunu Ramazan ayında öğün sayısının sınırlı olduğu için düzenli ve sağlıklı beslenmenin çok büyük önem taşıdığını söyledi.

ALTIN KURAL SAHURA KALKIN…
Ramazan ayında ilk altın kuralın mutlaka sahura kalkmak olduğunun altını çizen Diyetisyen Şifa Atikoğlu, “Bu şekilde hem açlık süreniz azalacak hem de eksik kaldığını düşündüğünüz besin gruplarını tamamlayacaksınız” şeklinde konuştu. Sahurda hafif ama tok tutan öğünlerin tercih edilmesi hususunda da uyaran Atikoğlu, çok tuzlu ve baharatlı besinlerin tüketiminden kaçınılması gerektiğini susuzluk hissini artıracağı için kişiyi gün içinde zorlayabileceğini söyledi. Bu yıl mevsim geçişinde başlayan Ramazan’da oruç tutacakların bağışıklık sistemini de güçlü tutması gerektiğini söyleyen Diyetisyen Şifa Atikoğlu Ramazan ayını daha rahat geçirmek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için önemli önerilerde bulundu.

“İFTAR TABAĞINIZIN YARISI YEŞİLLİKLERDEN OLUŞSUN”
İftar tabağının yarısının sebzeden, yeşilliklerden oluşturulması gerektiğinin altını çizen Atikoğlu “Çok yağlı, çok tuzlu, çok şekerli yiyeceklerden de mümkün olduğunca uzak durmalıyız. Öncelikle bir hastalığınız var mı ona bakılmalıdır. Özellikle yaşlılarda çok büyük risk faktörü olan diyabet, şeker ve tansiyon hastalığınız var mı ona bakılmalıdır. Böyle bir durum varsa hekim önerisiyle oruç tutulması gerektiğinin altını çizmek gerekir” dedi.

“TATLIYI ANA YEMEĞİN ARDINDAN TÜKETMEYİN”
İftara hafif besinlerle başlamanın en sağlıklı seçenek olduğunu dile getiren Dyt. Atikoğlu, “Bir bardak su ile iftar açıldıktan sonra çorba ile devam edilmelidir. Çorba, mideyi yormadan besin alımını sağlarken sindirimi de kolaylaştırır. Çorba sonrası 10-15 dakikalık bir moladan sonra kompleks karbonhidrat, protein ve sebzelerden oluşan bir ana öğün tercih edilmelidir. Tatlıyı ana yemeğin hemen ardından tüketmek, kan şekerinin ani yükselmesine ve düşmesine neden olurken açlık ve yorgunluk hissine yol açabilir. Bu yüzden porsiyon kontrolüne dikkat edilerek ana yemekten 1-2 saat sonrasında tüketilmeli ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar veya kuru meyveler tercih edilmelidir” dedi.

-DEVRİM DEMİR

Diğer Haberler

Başa dön tuşu