
Afet Merkezi (AFMER), 18 Eylül Cuma günü Kıbrıs genelinde beklenen kuvvetli ve gök gürültülü sağanak yağışlara karşı vatandaşları uyardı. Bazı bölgelerde yağış miktarının 21 ila 50 milimetreye ulaşabileceği belirtilirken, ani taşkın ve su baskını riskine dikkat çekildi.
YAĞIŞLAR BÖLGESEL OLARAK ETKİLİ OLACAK
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü ile İnşaat Mühendisleri Odası iş birliğinde kurulan AFMER’den yapılan açıklamada, yağışların bölgesel olarak farklılık gösterebileceği ve bazı bölgelerde 21 ila 50 milimetre seviyelerine ulaşabileceği kaydedildi.
KISA SÜRELİ YOĞUN YAĞIŞ TAŞKIN RİSKİNİ ARTIRABİLİR
Açıklamada, yağışın kısa süre içerisinde etkili olması halinde yüzey akışının hızla artabileceği ve mevcut drenaj sistemlerinin kapasitesinin aşılabileceği belirtildi.
Dere yatakları ve geçişleri, düşük kotlu yollar, menfezler ile daha önce su birikmesi ve taşkın yaşanan bölgelerde ani taşkın ve su baskını riskine karşı dikkatli olunması istendi.
“SU BİRİKMİŞ YOLLARDAN GEÇMEYİN”
AFMER, vatandaşların su birikmiş yollardan araçla veya yaya olarak geçmemeleri, araçlarını dere yatakları ile taşkına açık bölgelerde bırakmamaları çağrısında bulundu.
Gök gürültülü sağanaklarla birlikte yıldırım, dolu ve kuvvetli rüzgâr riskine karşı da tedbirli olunması gerektiği vurgulandı.
AFMER, olumsuz hava koşulları boyunca meteorolojik uyarıların ve yetkili kurumların açıklamalarının yakından takip edilmesini istedi.





































