DünyaManşetSiyaset

Afganistan krizi: Biden’ın çekilme kararıyla ABD-Avrupa ilişkileri nasıl bozuldu?

Peş peşe gelen ve en son Afganistan'dan çekilme konusunda yaşanan bir dizi anlaşmazlık sonrası Avrupalı liderler, ABD Başkanı Joe Biden hakkındaki beklentilerini yeniden değerlendirmeye ve ABD'ye daha az bağımlı bir gelecek kurgulamaya başladı.

Peş peşe gelen ve en son Afganistan’dan çekilme konusunda yaşanan bir dizi anlaşmazlık sonrası Avrupalı liderler, ABD Başkanı Joe Biden hakkındaki beklentilerini yeniden değerlendirmeye ve ABD’ye daha az bağımlı bir gelecek kurgulamaya başladı.

Donald Trump ile bilek güreşini andıran şekilde el sıkışan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, Biden ile omuz omuza görüntü vermesi, Avrupalı liderlerin Beyaz Saray’daki değişimi nasıl karşıladığı hakkında bir fikir veriyordu.

Macron, Mayıs 2017’deki NATO zirvesi sırasında Trump ile tokalaşmasını, “Masum bir el sıkışması değildi” şeklinde açıkladı. Sonrasında yaptığı açıklamada, itilip kakılmaya izin vermeyeceklerini söyledi.

Filmi, 4 yıl sonrasına, İngiltere’de yapılan G7 zirvesine saralım. Biden’ın ABD Başkanı olarak katıldığı ilk zirvede, Macron fırsatı kaçırmadı. Kameralar iki liderin plajda yürürken yakın görüntülerini kayda aldı. Vücut dilindeki değişim çok açıktı. Okyanusun iki tarafı yeniden kol kola görüntüsü veriliyordu.

Ancak Joe Biden’ın göreve gelişi ile başlayan balayı, Avrupa’daki başkentler için Afganistan’da yaşananlarla tatsızlaştı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu