ManşetToplumTürkiye

Afrika’yı Türkler inşa ediyor!

Türkiye’nin 30 Afrika ülkesiyle imzaladığı yatırımı teşvik edici anlaşmaların da desteğiyle son 10 yılda ön plana çıktı

Türkiye’nin 30 Afrika ülkesiyle imzaladığı yatırımı teşvik edici anlaşmaların da desteğiyle son 10 yılda ön plana çıktı.

 AFRİKA’DA BAŞARI HİKAYELERİ
Türkiye medyasına göre, Türk şirketleri, Afrika’da yeni başarı hikâyeleri yazıyor. “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi Listesi/2022”ye göre 40 firmayla Çin’in ardından ikinci sırada yer alan Türk müteahhitler, Afrika’yı da inşa ediyor. Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre, 2023 yılına kadar Afrika’da 85,4 milyar dolarlık bin 864 projeye imza atan Türk müteahhitler, yeni altyapı ve üstyapı ihalelerinde öne çıkıyor. Çin’in COVID-19 sürecinde kıtadaki işleri konusunda çekingen kalmasının Türk müteahhitleri daha çok öne çıkardığı belirtiliyor. İnşaat ve altyapı sektörünün dışında TAV, Tosyalı, Karadeniz Holding, Miller Holding gibi büyük gruplar da Afrika pazarının güçlü oyuncuları arasına girdi.

KÜRESEL ANLAMDA İŞTAH KABARTIYOR
Küresel ticaretin yeni rekabet alanı Afrika, 1,3 milyarlık nüfusu ve 1 trilyon dolarlık ithalat potansiyeliyle iştah kabartıyor. Bu pastadan en büyük payı almak isteyen dünya devleri Afrika’da son bir yılda siyasi çalkantılara ve darbelere karışırken, kıtada sessiz bir güç büyüyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre geçen yıl Afrika’ya 23,6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Türkiye, bu yıl hedefi 50 milyar doların üstüne taşıdı. Birleşmiş Milletler tarafından tanınan 55 Afrika ülkesinin tamamına ürün satan Türkiye’nin ihracatında Afrika’nın payı yüzde 9.3. Türkiye’nin 30 Afrika ülkesiyle imzaladığı yatırımı teşvik edici anlaşmaların da desteğiyle kıta, özellikle son 10 yılda Türk iş dünyası için önemli bir pazar haline geldi. Kıtanın ithalatından Türkiye’nin aldığı pay ise yüzde 3.5.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu