KıbrısManşetToplum

Akansoy, Akpınar’ın açıklamalarını değerlendirdi

CTP Genel Sekreteri Asım Akansoy, sosyal medyada paylaşımda bulunarak Demokrat Parti Genel Sekreteri Serhat Akpınar'ın katıldığı TV programında yaptığı açıklamaları değerlendirdi

CTP Genel Sekreteri Asım Akansoy, sosyal medyada paylaşımda bulunarak Demokrat Parti Genel Sekreteri Serhat Akpınar’ın katıldığı TV programında yaptığı açıklamaları değerlendirdi. Akansoy, Akpınar’ın kendilerinin de uzun süredir altını çizdiği “vatandaşlık” konusu ile ilgili yaptığı açıklamaların laf ola yapılmış açıklamalar olmamasını temenni etti. Akansoy, vatandaşlıkların durdurulması gerektiğini ve verilecek vatandaşlıkların sadece evlilikten kaynaklı yeni vatandaşlıkların kontrollü bir şekilde verilerek, ardından nüfus sayımı yapılıp, nüfus politikasının bu yönde geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Akansoy’un “yeni vatandaşlık yasa tasarılarımız hazırdır.
Ve hayata geçireceğimiz ilk icraatlardan biri olacaktır” dedi.

Akansoy’un açıklaması şu şekilde:

“Hükümet ortaklarından Demokrat Parti Genel Sekreteri Sayın Serhat Akpınar, katıldığı TV programında çok uzun süredir altını kalın bir şekilde çizdiğimiz, yüksek sesle uyardığımız bir konuya parmak basmış. Akpınar, “Çok süratli bir şekilde vatandaşlıkların durdurulması gerekiyor.” , “İnsanlar yatırım yapmışsa, ev almışsa ona göre düzenleme lazım. Seçme seçilme hakları yerel yönetimler düzeyinde rezidensi olsa bile olmaması lazım.” diyor.

Kontrolsüz bir şekilde verilen vatandaşlıkların, Kıbrıslı Türklerin siyasi iradesine yönelik büyük bir müdahale olduğu, kurumsal yapımızın, alt yapımızın var olan nüfusu taşımadığı, dolayısıyla nüfus politikası oluşturmadan yapılan vatandaşlık işlemlerinin toplumsal iradeye ve sosyal/kültürel yapımıza ciddi zarar verdiğini sürekli söylüyoruz, söylemeye de devam edeceğiz.

Aralık ayında gerçekleşen bütçe görüşmelerinde yaptığımız konuşmalarda da açıkça vurguladığımız gibi, yılda 4500 rakamına ulaşan yeni vatandaşlığın, kabul edilemez düzeyde olduğu ortadadır.

Mecliste hükümete şunu açıkça söylemiştik: “Vatandaşlık vermeyi durdurunuz, sadece evlilikten kaynaklı yeni vatandaşlık kontrollü bir şekilde verilsin, ardından nüfus sayımı yapılıp, nüfus politikası geliştirilsin. Daimi İkametgah Belgesinin yeniden düzenleneceği ve yaygınlaştırılacağı bir düzenlemeye gidelim.”

O gün yaptığımız öneriler, konuşmalar, eleştiriler hükümet tarafından her zaman olduğu gibi sessizlikle karşılandı.
Hükümet ortaklarından Demokrat Parti Genel Sekreterinin yaptığı bu açıklama elbette kendilerine sorulacaktır. Umarım, iş ola söylenmiş bir laf değildir. Hükümet olmanın sorumluluğu ile sözlerinin arkasında durup ona göre hareket edilmesi gerekir.

Bu hükümetten halk yararına bir şey beklemek, ölü gözünden yaş beklemeye benzer.
**
Ancak bizim için şu çok açıktır, yeni vatandaşlık yasa tasarılarımız hazırdır.
Ve hayata geçireceğimiz ilk icraatlardan biri olacaktır.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu