KıbrısManşetToplum

Akansoy: “Çok ciddi bir pozisyon kaybı içerisindeyiz”

CTP Genel Sekreteri Asım Akansoy, şu sıralar Güney Kıbrıs’ta resmi temaslarda bulunan Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’in 2006 yılında Almanya Dışişleri Bakanı olarak görev yaptığı dönemde Berlin’de dönemin Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ı kabul ederek önemli bir görüşme gerçekleştirdiğini hatırlattı. Kıbrıs sorununda kritik bir aşamadan geçtiğimiz şu günlerde Steinmeier’in Güney Kıbrıs’taki temasları karşısında, Kıbrıs Türk toplumunun ciddi anlamda pozisyon kaybı içerisinde olduğunu ifade eden Akansoy. Kıbrıs Türk toplumunu dünyadan izole etme konusundaki ayrılıkçı tezlerin çöktüğünü vurguladı.

Asım Akansoy’un açıklamasının tamamı şu şekilde:

“Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier şu sıralar “Kıbrıs Cumhuriyeti”nde temaslarda bulunuyor.
Kıbrıs sorununu gayet iyi bilen Almanya Cumhurbaşkanı ile 2. Cumhurbaşkanı Sayın Talat, 9 Haziran 2006 tarihinde Berlin’de önemli bir görüşme gerçekleştirmişti.
Kendisi 2006 yılında Almanya Dışişleri Bakanıydı.
Sayın Talat görüşmenin ardından basına bir açıklama yapmış ve şunları demişti : “Çok güzel bir görüşme yaptık. Biz çözümden ve barıştan yanayız. Kıbrıs’ın birleşmesinden yanayız. Bu konudaki düşüncelerimizi ve bunun nasıl olacağını, izolasyonların kaldırılmasının önemini bütün bunları anlattık. Bizi anlayışla dinledi not aldılar, sorular sordu. Bence son derece yapıcı oldu. Ben çok memnun oldum bu görüşmeden. İlk kez Almanya’ya doğrudan mesajlarımızı iletmiş olduk.“

Bugün Avrupa Birliğinin lokomotif gücü olan Almanya’nın her bakımdan önemi çok büyük. Gerek siyasi gerek ekonomik gerekse diplomatik anlamda.

Kıbrıs sorununda kritik bir aşamadan geçtiğimiz şu günlerde Steinmeier’in Güney Kıbrıs’taki temasları karşısında, biz ciddi anlamda pozisyon kaybı içerisindeyiz.

Kilitlenmiş vaziyetteyiz.

Ancak gerçekler artık ortaya çıkmıştır. Halkımızı kendi içine kapatma, dünyadan izole etme konusunda sözde kararlılık içinde olanların ayrılıkçı tezleri çökmüştür.

Şimdi BM parametreleri çerçevesinde ayakları yere basan karşılıklı kabul edilebilir, sürdürülebilir bir çözüme doğru yol almak için daha çok çalışıyoruz, çalışacağız.”

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu