GenelKıbrısManşetSiyaset

Akansoy: Güçlü, yurtsever bir iradeye ihtiyacımız var

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Asım Akansoy, Gıynık Gazetesi Haber Müdürü Ahmet Vamık’a siyasi ve güncel konularla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Asım Akansoy, Gıynık Gazetesi Haber Müdürü Ahmet Vamık’a siyasi ve güncel konularla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Dün ve bugün nisap yetersizliğinden toplanamayan Cumhuriyet Meclisi önünde GIYNIK Web TV’ye değerlendirmelerde bulunan Akansoy, Pazartesi günü toplanan meclisin yarın da toplama denemesinde bulunacağını, Perşembe denetleme toplantısının gerçekleştirileceğini ifade etti.

CTP Milletvekili Asım Akansoy yaşananların siyasi bir kriz olduğuna vurgu yaparak, “Bu meclisin yasa yapma siyaseti ayağa kaldırma, topluma yardımcı olacak adımları atma iradesi ortadan kalkmıştır.  Seçimlere gitmek yeni bir irade şeklini ortaya koyacaktır” dedi.

BU MECLİSTEN YENİ BİR HÜKÜMET ÇIKMA İHTİMALİ YOK

Köklü bir değişikliğe gidilmesi gerektiğine inanç belirten Akansoy, siyasi kulislerde UBP Kurultay’ında yeni bir isim Genel Başkanlığa getirilirse seçimin olağan zamanında yapılması yönnüde görüşlerin konuşulduğunu ancak muhalefet olarak buna izin vermeyeceklerini kaydetti. Akansoy, “UBP Kurultayında başka bir aday seçilirse yeni bir hükümet kurmak için bir çaba içine girileceği söyleniyor. Kulislerde konuşulan Şu anda seçime gitmek istemedikleri seçimin 2023 ocak ayında olağan zamanında olmasının daha doğru olacağı yönünde görüş sahibi olan UBP’li vekiller vardır. Bu vekiller kurultayı beklemektedir. Kurultay tamamlandıktan sonra Ersan Bey dışında başka bir aday kazanırsa bir deneme içerisine girecekler ancak istedikleri kadar denesinler günün sonunda bu meclisten yeni bir hükümet çıkabilme olasılığı yoktur. Burada önemli olan bu sürecin çalışma yapabilme sorunlarını giderebilmek için köklü bir adım atıp bunu ortadan kaldırmaktır.  Siyasette gerekli adımlar atılmazsa sorunlar içinden çıkılmaz hale gelir şu anda hükümetin içinde bulunduğu durum tam olarak budur” ifadelerini kullandı.

UBP İLE ÜLKE SİYASETİ DARBE YEDİ

UBP siyasetinin yalnıza kendilerine değil siyasete de zarar verdiğini dile getiren Akansoy, “UBP siyasetin itibarını çok ciddi anlamda zedelemiştir halkın siyasete yönelik tepkisi yargısı güvensizliği varsa bunun ana sebebi UBP’nin yaptığı bu tür oyunlardır.  Ciddiyetle halkın sorunlarına eğilme meselesi muhalefetin bugüne kadar uzattığı eli tutmamasıdır.  Ortaya koyduğumuz görüşleri göz ardı ederek ben yaparım olur mantığını bu toplumda yeniden ve yeniden ortaya koymuş olmasıdır. Bir bakanlık uğruna gözünün kararmasıdır. UBP’nin gerek Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde gerekse daha sonraki hükümet kurma süreçlerinde bu toplumda yarattığı tahribatın bir göstergesidir. Bir müdahale süreci yaşandı ve o müdahale sürecinin ardından bu ülkede siyaset sistemi baştan sona büyük darbe yedi şu anda bunun olumsuz sonuçlarını hep birlikte yaşıyoruz.  UBP’nin yarattığı bu olumsuz girdap siyaseti aşağıya çeken anlayış tüm siyasi partileri de olumsuz anlamda etkilemiştir” diye konuştu.

 

UBP DIŞINDA GÜÇLÜ BİR İRADEYE İHTİYAÇ VAR

Yeni, yenilikçi, ülkenin geleceğini düşünen, yurtsever bir siyasi yapıya ihtiyaç duyulduğunu aktaran Akansoy, “UBP’nin bu tavrı kabul edilebilir olmadığı gibi bizi de geleceğe taşımayacaktır. Zihniyet değişikliği söz konusu olmazsa var olan sorunlara çare üretip ülkenin geleceğini planlama dönüştürme iddiamız ne yazık ki ortadan kalkar UBP dışında güçlü demokratik yurtsever bir iradeye ihtiyaç vardır kendi ayakları üzerinde duran ekonomik kalkınma planlaması ortaya koyan Kıbrıs sorununda daha proaktif siyaset yürüten bütünlüklü bir şekilde dünya ile birlikte ortaya koyan yeni bir siyasete ihtiyaç vardır. Halkın durumu kötü durumdadır krizin ötekinde büyük bir ekonomik çöküş var. İnsanların alım gücü azalmakta ekonomi daralmakta. Büyük bir sorunla karşı karşıyayız. Bu sorun sadece hükümetinde sorunu değil tüm siyasiler olarak hepimizin sorunudur ama UBP’nin yapıcı olmayan durumları bizim çok daha sert bir duruş geliştirmemizi yaratmıştır” dedi.

 

HÜKÜMETİN KENDİ İÇİNDE BİLE GÜVENSİZLİK VAR

Dün gerçekleşen Meclis Danışma Kurulu toplantısına da değinen Akansoy, seçim tarihinde, seçim yasası ile ilgili Ad-Hoc komite kurulması kararlarında hemfikir olunduğunu ancak erken seçim hükümeti kurulması önerisine Başbakan Ersan Saner’in bunu kabul etmediği seçim tarihinin resmi gazete yayımlamasıyla birlikte yasa gereği 48 saat içinde seçim yasaklarına girilmesi yerine seçime 2 ay kala seçim yasaklarına girilmesi teklifinin d muhalefet tarafından reddedildiğini aktaran Akansoy,  “Seçim yasakları başladıktan sonra hükümetin rahat hareket etmesinin önüne geçilebilir.  Kırsal kreşim arazilerinin dağıtılması vatandaşlıkların verilmesi gibi konularda hassasiyetlerimiz vardır. Bizde bunun üzerinde durduk. Saner bu kadar da güvensizlik olmaz noktasını getirdi. Elbette bu hükümete güvensizlik var. Bu hükümete muhalefetin yanında Denktaş ve Zaroğlu da güvenmiyor. Kendi içinde de bir güvensizlik var” diyerek toplantıyı özetledi.

 

BÜYÜK BİR SİYASİ SIKINTI İÇİNDEYİZ

Meclisin bundan sonra nasıl devam edeceğini de değerlendiren Akansoy, “Meclis bundan sonra nasıl devam edecek denetleme günleri meclis devam edecek komitelerde ise kamu yararı içeren önemli yasalar yasa tasarıları gündeme gelirse bizi gelir çalışırız dedik. Bu yapının sürdürülebilir olmadığını göreceğiz yasama çalışmaları devam edebilecek durumda değildir. Denktaş ve Zaroğlu’nun iradesine bağladır. Bu hükümet bu şekliyle kurultaya kadar gidecektir. Büyük bir siyasi sıkıntı içindeyiz. Biz CTP olarak olabildiğince sorumlu ve yapıcı tavır sergiledik.  Hükümetin sorumluluğunu bilmesi halkında bu gerçekleri görmesi lazım. Halk adına hareket ediyoruz halkı zarara uğratacak herhangi bir adım atmayız” dedi.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu