EkonomiKıbrısManşetSiyaset

Akıl tutulması ve iş bilmezlik

HP eğer  %56.75  olarak açıklanıyorsa, bu oranı  asgari ücret ve kamu çalışanlarının maaşına  yansıtmak durumundasınız!

Akıl dışı zamanlardan geçtiğimiz sır değil.

Ülkeyi yönetenler dışında  hepimiz bunun farkındayız.

Zor bir süreçten geçiyoruz.

Toplumun belli bir kesimi bu zor sürecin daha az etkilenen tarafı olurken, başka bir kesimi ise bu süreçten daha çok olumsuz etkilenebiliyor. Nitekim herkes bu sürecin mağduriyetini yaşıyor.

Ve fakat gel gelelim böylesi bir süreçte aklı başında, ayakları yere basan politikalar üretmek yerine olmayacak işlere kalkışan ve günü kurtardığını zanneden bir yönetim anlayışı ile yönetiliyoruz. Ben buna el yordamı ile yönetmek diyorum! Koşulların ekonomiyi daralttığı bir dönemde akılcıl politikalara ihtiyaç vardır. Nitekim belli bir limit koyarak şu kadar maaş alandan bu kadar kesintiye gidiyorum demek kimse kusura bakmasın ama akılsızlıktır.. Oysa yapılması gereken şudur..

Kimsenin maaşında kesintiye gitmeden belli bir süre hayat pahallığı ödeneğini durdurabilir, piyasaya denetim getirir hayatı ucuzlatırsınız.

Bunun yanında düşük ücret alanların maaşlarını açlık sınırını aşacak şekilde iyileştirirsiniz. Hayat pahalılığı bu denli başını alıp giderken,  dar gelirli insanların rahatlaması için maaşlarına artış yapılması, vergiden muaf tutulması gerekir. Bir taraftan kamu maliyesi somut tedbirlerle disiplin altına alınırken, zor günler geçiren ve ayakta kalma mücadelesi veren esnafın desteklenerek, vergilerinin de hissedilecek oranda düşürülmesi gerekir..

Yoksa kamuda 15.500 TL maaş alan memur % 20 kesinti ile 12.400 TL alacak ,baremi   daha düşük olan  memur 14.900 TL  ile kesintiden muaf olacak derseniz bu iş bilmezliktir, akıl yoksunluğundan başka bir şey değildir.

Kamuda 15.500 TL maaş alan memur % 20 kesinti ile 12.400 TL alacak , baremi   daha düşük olan  memur 14.900 TL  ile kesintiden muaf  mı olacak?

Hoş tut  ki %20 kesintiyi 15.000’in altına düşürmeyecekler .18.000 TL aylık maaş alan memur  kendisinden yıllar sonra işe giren bir memur aralarında derece ve barem farkı olan  memur ile aynı maaşı mı alacak? Bu olacak iş mi?

Değil..

Aklın yolu da bu değil..

HP eğer  %56.75  olarak açıklanıyorsa, bu oranı  asgari ücret ve kamu çalışanlarının maaşına  yansıtmak durumundasınız!

Bunu hiçbir şekilde görmezden gelemezsiniz..

Sen devleti her türlü iyi yönetme, kamu kuruluşlarını zarar üstüne zarara uğrat, ihale yolsuzlukları zirve yapsın, %90’ların üzerine çıkan enflasyonu %56 gibi göster, hiçbir sosyal devlet anlayışını uygulama, sonrada hiç şeffaf olmayan bilmem ne kararnameleri ile halkını aptal yerine koy. Bu kabul edilemez..

Diğer Haberler

Başa dön tuşu