KıbrısManşet

Akıncı: Bu kez daha zor bir durumla karşı karşıyayız

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, yasal zemini olan sağlık kurullarının kararlarını alıp uygularken siyasi etkiye tamamen kapalı olması gerektiğini vurguladı

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, yasal zemini olan sağlık kurullarının kararlarını alıp uygularken siyasi etkiye tamamen kapalı olması gerektiğini vurguladı.

Toplum olarak yine zor günlerden geçildiğini belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, geçtiğimiz Mart ayında bir turist kafilesiyle ülkeye gelen Covid 19 vakalarının temaslılarını saptamanın biraz zaman aldığını ama ölümcül virüs toplum içerisine çok fazla yayılma imkanı bulmadan halledilebildiğini anımsattı.

“O dönemde 4 can kaybettik, yoğun bakımda yatan hastalarımız da oldu ama günün sonunda iki ayı aşkın bir süre sıfır vakayla o dönemi kapatmayı başardık. Daha önce de defalarca söylediğim gibi bu salgın bitmemişti, bitmedi, devam ediyor” diyen Cumhurbaşkanı Akıncı şöyle konuştu:

“Daha önce de defalarca söylediğim gibi bu salgın bitmemişti, bitmedi, devam ediyor.

Şimdi geldiğimiz noktada üzülerek ifade etmek zorundayım ki geçen seferkinden daha zor bir durumla karşı karşıyayız.

Hükümetin almış olduğu kararları şu an eleştirmek istemiyorum, çünkü gün o gün değildir. Ben dahil pek çok sağlık kuruluşunun, uzmanların yaptığı uyarılara ne yazık ki hükümet yeteri kadar kulak vermedi.

Özellikle karantinalı girişlere ilişkin karar çok geç alındı ve geçen süre içerisinde sıfır vakadan pek çok pozitif vaka ithal eder noktaya gelindi.

Vakaların sıfırlandığı dönemde sağlıkçılarımız başta pandemi hastanesi olmak üzere altyapıdaki tüm eksikliklerin giderilmesi için yeterli zamanı kazandırmıştı. Vakaların sıfırlanması büyük bir imkan yaratmıştı ve sağlık sistemimizdeki eksikliklerin tamamlanması için çok daha hızlı bir şekilde hareket edilebilirdi.

Zamanın boşa harcanması ve özellikle 1 Temmuz’da açılım süreci başladığı zaman karantinasız giriş konusundaki hükümetin tavrı haklı olarak yurttaşlarımızda hükümete ve kararlarına karşı güvensizlik yarattı. Bu noktada elbette söyleyecek çok sözüm vardır ama içinde bulunduğumuz koşulların ciddiyetini göz önünde bulundurup dikkatli ve ölçülü olmaya kararlıyım.

En başından itibaren altını çizdiğim; artık yasal zemine de kavuşmuş olan Bulaşıcı Hastalıklar Üst Kurulu’nun kararlarını bilimsel esaslar çerçevesinde alması önemlidir. Bu kurul kararlarını alıp yürürlüğe koyarken siyasi etkilere tamamen kapalı olmak durumundadırlar.

Özveri ve sorumlukla işlerinin başında olan doktorlarımızın, hemşirelerimizin, sağlık çalışanlarımızın, eczacılarımızın, tüm sağlık elemanlarımızın sesine kulak verelim ve onların sesine siyaset karıştırmayalım. Bu vesile ile tüm sağlık çalışanlarının hepsine bir kez daha teşekkür ediyorum.

Devlet-hükümet alınması gereken tedbirleri geç kalmadan almalı, halkın sesine kulak vermeli; ama halk olarak bizler de üzerimize düşeni geçen seferkinden çok daha ciddi bir şekilde yapmak durumundayız.

Yine el birliğiyle, dayanışma içerisinde hareket edersek, sen ben kavgası yerine hep birlikte olduğumuzu, beraber hareket etmemiz gerektiğini ve en başta toplumumuzun sağlığını düşünmek zorunda olduğumuzu bir an için bile unutmazsak bu badireden de yine başarıyla çıkarız.

Hepinize sağlıklı bir gelecek dilerim.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu