KıbrısManşet

Akıncı ile Tatar arasında Crans Montana tartışması

Başbakan Ersin Tatar, Cumhurbaşkanı Akıncı’yı Crans Montana’da taviz vermekle suçlarken, Cumhurbaşkanı Akıncı ise Crans Montana’da tek başına değil TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla birlikte hareket ettiğini vurguladı

GIYNIK ÖZEL

Cumhurbaşkanı adaylarının bir araya geldiği canlı yayının ikinci oturumunda, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Başbakan Ersin Tatar arasında yine gerilim yaşandı. Başbakan Ersin Tatar, Cumhurbaşkanı Akıncı’yı Crans Montana’da taviz vermekle suçlarken, Cumhurbaşkanı Akıncı ise Crans Montana’da tek başına değil TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla birlikte hareket ettiğini vurguladı. Akıncı ayrıca kendisini hükümete ve meclise bilgi vermemekle suçlayan Başbakan Tatar’a, “Siz o dönem parti başkanı değildiniz o yüzden bilmemeniz normal, tüm parti başkanları bizimle birlikte Crans Montana’daydı ve sürekli bilgilendirildiler” yanıtını verdi.

“GUTERRES’DE AKINCI’YA DESTEK VERDİ”

“Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın müzakereleri Crans Montana’da getirdiği nokta tehlikelidir. Yeniden o noktaya gelemeyiz. Beni Maraş’ı habersiz açtım diye eleştiriyor ama kendisi o dönem Crans Montana’da dönemin Başbakanına ve Meclis’e bilgi vermeden harita sunmuştur” diyen Başbakan Ersin Tatar, “Seçimlere müdahaleden bahsediliyor ama başka noktalardan da seçimlere müdahale ediliyor. Sayın Guterres video konferansla Sayın Akıncı’ya ‘yeniden seçil de 5’li konferansta kaldığımız yerden devam edelim’ mesajı veriyor” iddiasında bulundu.

“GARANTİLER KONUSUNU KONUŞAN TÜRKİYE’YDİ”

Cumhurbaşkanı Akıncı, “Sayın Başbakan o dönem parti başkanı değildi. Kendisi o dönem o nedenle Crans Montana’da bulunamadı. Orada sıfır asker sıfır garanti diye bir konu konuşulmadı. Garantiler konusunu konuşan da Türkiye’ydi. Düzeltmem gereken birinci konu bu.”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı açıklamalarına şu şekilde devam etti:

Annan Planı’nındaki haritadan çok daha iyi bir harita verildi. Sayın Başbakan siz de bu haritadan memnuniyetinizi dile getirmiştiniz yabancı bir gazetede fakat daha sonra bunu yalanladınız. Crans Montana’da hem ben hem Mevlüt Çavuşoğlu hem de Özdil Nami sürekli orada bulunanları bilgilendirdi.

“Guterres ile yaptığım video konferansa en son karşı çıkması gereken kişi karşı çıktı. Her yıl Newyork’ta yaptığımız görüşme pandemi nedeniyle video konferans yoluyla gerçekleşti. Keşke “niye Sayın Anastasiadis’le görüştüğü gün bizim Cumhurbaşkanımızla görüşmedi diyerek” tepki gösterseydi. Göstermesi gereken esas tepki buydu.

İki devletli çözüm modeli benim demecim değildir. Bir sivil toplum örgütü toplantısında geçen bir konuşmaydı ve ben orada Rumların talebi bu mu diye sordum.

Biz 5’li konferansta Crans Montana’da kaldığımız yerden değil Berlin’de kaldığımız yerden devam edeceğiz. Berlin’de ciddi bir noktaya geldik. Berlin’de atılan adımı ben önemsiyorum.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu