KıbrısManşet

Akıncı’dan çarpıcı açıklamalar geldi!

Cumhurbaşkanı ve Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, "Bazı parti milletvekillilerine talimatlar veriliyor" dedi.

GIYNIK ÖZEL

Er Meydanı Seçim Özel programında konuşan Cumhurbaşkanı ve Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Akıncı’nın açıklaması şöyle:

“Surlariçinde, köylerde kasabalarda kapı kapı geziliyor, paketler dağıtılıyor, ihtiyaçlar soruluyor, bazı parti milletvekillilerine talimatlar veriliyor. Kıbrıs Türk halkının iradesine bu denli müdahaleyi kabul etmiyoruz.

Hükümette bulunan kişiler, Cumhurbaşkanının işi değil Maraş, Cumhurbaşkanı Maraş konusuna karşımasın diyorlar. Kendileri de aday, herhâlde kendileri de Cumhurbaşkanı olurlarsa Maraş konusuna karışmayacaklar.

Akıncı ne istedi de kavgacı oldu. Savaş yerine barış istedi, ne Güney’e yama, ne Türkiye’nin alt Yönetimi olmak istemedi. Akıncı’nın adı kavgacıya çıktı.”

AKINCI’DAN ÖZERSAY’A YANIT GELDİ

Özersay’ın “Ben Dışişleri Bakanı olarak müzakere masasında sunulan haritayı dahi görmedim” cümlesine cevaben Akıncı şunları söyledi:

“Ben harita sunduğumda Kudret bey Dışişleri Bakanı değildi. Başka birisi vardı o makamda. Esas kendisi Anastasiadis ile gizli gizli görüşme gerçekleştirdiğinde ben Cumhurbaşkanıydım ve bundan gazeteler sayesinde haberim oldu. 

Bu ülkede okuldan fazla cami yapılıyorsa bizim halkımız bundan rahatsızdır. Bu Kıbrıs Türk halkının iradesine müdahaledir.

Sizin Cumhurbaşkanınızı biz seçeceğiz’ deyişlerine karşı çıkmamız ve buna hep birlikte karşı durmamız gerekiyor. Bu bizim bu topraklarda varolma mücadelemizdir. Bu seçim bu topraklarda emir erimi olacaksınız yoksa kendi evinizin efendisi mi olacaksınız mücadelesidir. Başkasının bize dayattığı cumhurbaşkanını mı seçeceğiz.”

“FEDERASYON TALEBİNDEN VAZGEÇERSEK ALT YÖNETİME DÖNÜŞÜRÜZ”

 Bir taraftan federasyon görüşüp diğer taraftan tanınma talep edilemez. Federasyon görüşmekten vazgeçin ondan sonra tanınma talep edin” diyen Arıklı’ya Cumhurbaşkanı Akıncı’nın yanıtı, Federasyondan vazgeçersek tanınma değil başka bir şey olur. Bunu çok söyledim. Şu an yeniden zikretmek istemiyorum” dedi.

YDP Cumhurbaşkanı adayı Erhan Arıklı, Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı’ya 1999 yılında Hürriyet gazetesine verdiği demeci hatırlatarak, KKTC’nin tanınması düşüncesinden neden vazgeçtiğini sordu. Cumhurbaşkanı Akıncı, “KKTC’nin varlığı tanınırsa bunu neden istemeyelim ama arkadaşımız 90’lı yıllarda kaldı. O günden bugüne böyle bir gelişme yaşanmadı. Biz bir Türk tezi olan federasyonu terk edersek büyük bir boşlukta kalacağız. 5’li konferansa gittiğimizde hangi tezi savunacağız. Bizi tanıyın mı diyeceğiz. Yaşanan gerçekler bizi adım adım daha çok bir alt yönetime dönüştürecek. Bizim halkımız alt yönetim algısından kurtulmak istiyor. Bütün bunların tek bir yolu var çözümde ısrarcı olmak. KKTC’nin her açıdan daha güçlü olması ve daha iyiye gitmesi gelecekteki federal bir çözüme engel değil aksine yardımcıdır” yanıtını verdi.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu