GenelKıbrısManşetSiyaset

Aklın yolu bu..

Kıbrıslı Rum Liderin Eylül ayında açıklaması beklenilen Kıbrıslı Türklere yönelik tek taraflı açılım paketi basına bir şekilde sızdırılmış. Doğru/yanlış olduğu bilinmez, ancak böyle bir hamlenin yapılması Kıbrıs sorunu ekseninde çok ciddi ve olumlu bir etki yapacağı şüphesiz. Bu açılımın içinde özellikle ebeveynlerinden biri Kıbrıslı Türk diğerinin yabancı olması durumundan kaynaklı yaşanan mağduriyetleri giderecek mahiyette olduğu yönündeki bilgiler açılımın bana göre en cezbedici tarafı.. Yıllardır yaşanan bu mağduriyetin özünde çok açık insan hakları ihlali mevcuttur. Kaldı ki AB üyesi olan bir devletin bu şekilde davranması kesinlikle kabul edilebilir değildi, nitekim bu büyük yanlıştan dönüleceğine dair bir izlenim var.
Bunun yanı sıra özellikle Kıbrıs’ın kuzeyindeki üniversitelerde okuyan öğrencilerin ERASMUS’tan yararlanamaması da ayrı bir mağduriyettir. Dolayısıyla bu ve benzeri uygulamaların insan hakları kavramında değerlendirmek ve bu gibi konulara çözüm getirmek evrensel değerlerin gereğidir.
Dolayısıyla Kıbrıs Cumhuriyeti Liderliği tek taraflı açılım adı altında Kıbrıslı Türklerin Ada üzerindeki mevcudiyetini ve Kıbrıs Cumhuriyeti bütünlüğündeki haklarını teslim eden ve bizleri uluslararası toplumda görünür kılan adımları atmakla, ya da bu yönde bir çaba ortaya koymakla Kıbrıs sorununa yeni bir boyut kazandırmış olacak. Bu coğrafya üzerinde doğmuş, hayatını idame ettirmiş biri olarak temennim o ki Kıbrıs Cumhuriyeti liderliği tarafından öngörülen bu açılımla Kıbrıslı Türklere yönelik bu haksız uygulamalar son bulur ve zamanla varlığını sürdüren benzer sorunlara yetkili makamlar tarafından çözüm üretilir. Özellikle genç arkadaşlarımıza yeni fırsatlar yaratılır.
Bu açılımın Kıbrıs’ın kuzey yarısında büyük bir heyecan yarattığı çok net. Zira Kuzey Kıbrıs’taki konjonktürün insanlarımızı umutsuzluğa ittiği, ve belirsiz bir akıbet ile karşı karşıya bıraktığı herkesin malumu.
Bu zaten bilinmeyen bir durum değil..
Özellikle ekonominin her gün daha da kötüye doğru gidişatının insanları olumsuz yönde motive ettiği gerçeğini de hesaba katarsak, Güney Kıbrıs’tan, AB üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti liderliğinden Kıbrıs’ın kuzeyinde yaşayan Kıbrıslı Türkler için insani maksatlar taşıyacak, ekonomik refah getirecek aktivitelerin önünü açacak ve başta eğitim, sağlık olmak üzere bizi uluslararası toplumla entegre edecek her adım son derece kıymetlidir.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu