EğitimEkonomiKıbrısManşet

Akpınar: Yalnızca dijitale ayak uyduranlar değil, her şeyi ile dijitize olanlar dünyanın yeni yönetenleri olacaklar

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Kurucu Rektörü Serhat Akpınar, yeni dünya düzeninde dijital dönüşümün; insan hayatı, iş sektörleri ve eğitim  alanlarında ortaya koyacağı değişiklikleri değerlendirdi

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Kurucu Rektörü Serhat Akpınar, yeni dünya düzeninde dijital dönüşümün; insan hayatı, iş sektörleri ve eğitim  alanlarında ortaya koyacağı değişiklikleri değerlendirdi.

GAÜ Kurucu Rektörü Akpınar, 10 yıl sonrası için beklenen “Yeni Dünya Düzeni”nin, Pandemi ile birlikte tüm insanlığı dijital dönüşümün içerisine çektiğini belirterek, dijital döşümün insan hayatının değişime uğratacağı olası etkilerini açıkladı.

Akpınar açıklamasında şunlara değindi;

“PANDEMİ GÜNDEMİNİN YOĞUNLUĞUNDAN HALİ HAZIRDA GERÇEKLEŞMEKTE OLAN BİR ÇOK GELİŞMEYİ DE KAÇIRIYORUZ”

“Bu dönüşümün her geçen gün hızlanıyor olması aslında çok yakın gelecekte yaşamımızdaki istisnasız herşeyin bir süre sonra dijital olarak birbirine bağlı bir hale döneceğini şimdiden gösteriyor. Sadece eğitim değil, deri altı chipleri ile birbiri ile duyusal olarak haberleşen insanlar, yine aynı chipler ve kurulan uydu networkü ile duyusal olarak kontrol edilen makineler, arabalar, evler, hatta ev hayvanlarımız liste bu şekilde uzayıp gidiyor.

Aslında pandemi gündeminin yoğunluğundan hali hazırda gerçekleşmekte olan bir çok şeyi de kaçırıyoruz. Mesela Almanya’da Siemens “KARANLIK FABRİKALAR”nın sayısını giderek artırmaya başladı. Ne demek karanlık fabrikalar? Ham maddenin fabrikaya otonom araçlarla girişinden tutunda, üretim ve oluşan sürecin kargo birimine ulaştırılmasına kadar tüm sürecin akıllı makineler tarafından yürütüldüğü fabrikalar. Bu fabrikalar dolayısıyla 24 saat çalışıyor. Ama fabrikada ışık kullanılmıyor. Geçmişte 750 personelin çalıştığı fabrikada bugün, 21 teknik personel ile fabrika daha yüksek verimde çalışmaya devam ediyor.

İşte tam da bu noktada 21 teknik personel eğitimciler olarak bizlerin radarına giriyor. Kim bu 21 kişi? ve hangi meslek gruplarına mensuplar? Nam-ı diğer geleceğin mesleklerinden bir kaçı. Veri Madencisi, Yapay Zeka Analisti, Sensörleme Teknisyeni, Otonom yazılım uzmanı.

“BEDEN ODAKLI MESLEK GRUPLARI YOK OLARAK YERİNE AKIL ODAKLI MESLEK GRUPLARI ORTAYA ÇIKACAK”

Dönüşmekte olan, temelde; beden odaklı meslek gruplarının zamanla yok olacağı; yerine akıl odaklı meslek dallarının ortaya çıkacağı. Dolayısıyla eğitimde bu dijitalleşmeden oldukça olumlu etkilenecek. Örneğin sanal gerçeklik ortamlarında ameliyat yapan tıp öğrencilerini düşünün. Veya artırılmış gerçeklik yazılımlarıyla yapacağı büyük viyadüğün yüksek hızlardaki fırtınalara göstereceği direnci simüle edebilen inşaat mühendisliği öğrencilerini. Gerçekten heyecan verici değil mi?

Artık diploma değerini sorgulamayı bırakmalıyız. Diplomaların ve eğitimlerin çok daha önemli olacağı Akıl Yoğun bir sürecin eşiğindeyiz. Dolayısıyla dijitale ayak uyduranlardan ziyade; Dijitali üreten, modelleyen ve hatta her şeyi ile dijitize olanlar dünyanın yeni yönetenleri olacaklar.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu