ManşetSağlıkToplum

Akut Stres bozukluğu

Yakın geçmişteki baskılar ve isteklerle, yakın gelecekte olması beklenen baskı ve isteklerin doğurduğu akut stres, en yaygın stres biçimidir

Yakın geçmişteki baskılar ve isteklerle, yakın gelecekte olması beklenen baskı ve isteklerin doğurduğu akut stres, en yaygın stres biçimidir. Küçük dozlardaki akut stres, heyecan verici ve uyarıcı olabilir ama fazlası çok yorucudur. Zorlu bir eğimden aşağıya kayakla inmek sabahın erken saatlerinde insanı canlandırırken, akşamüstü geç vakit aynı yerde gerçekleştirilen kayak zor ve yorucu gelir. Kayarken sınırlarınızı zorlamak düşmenize hatta kemiklerinizi kırmanıza neden olabilir. Aynı şekilde, kısa-dönem stresleri abartılı biçimde yaşamak, psikolojik sıkıntılara, gerginliğin neden olduğu gibi baş ağrılarına, mide bulantılarına vs.. de yol açabilir.

Travmatik bir olaydan sonra psikolojik sıkıntı yaşamak, Akut stres bozukluğunun (ASB) bir işaretidir. İnsanlar bir veya daha fazla travmatik olay yaşadıktan sonra ASB geliştirebilir. Travmatik bir olay, kişide önemli fiziksel, duygusal veya psikolojik zarara neden olabilir. Olası travmatik olaylara örnekler şunlardır: Sevilen birinin ölümü, ölüm tehlikesi veya ciddi yaralanmalar, doğal afetler, motorlu taşıt kazaları, cinsel saldırı veya tecavüz, aile içi istismar, ölümcül bir hastalık. Kısa süreli olduğundan, akut stresin uzun-süreli stresler gibi büyük boyutlu zararlar verecek zamanı yoktur.

Akut stresin en yaygın belirtileri: Duygusal sorunlar – öfke ve sinirlilik, endişe, depresyon: yani başlıca üç stres duygusu; Kas sorunları: gerginliğin neden olduğu baş ağrıları, sırt ağrısı, çene ağrısı ve kas, tendon ve bağ dokusu sorunlarına neden olan kas gerilmeleri; Mide ve bağırsak sorunları: mide ekşimesi, mide asidi, gaz, ishal, kabızlık ve tahriş olmuş bağırsak belirtileri; Geçici ve kısa süreli aşırı heyecanların neden olduğu, kan basıncında yükselme, hızlı kalp atışları, terlemiş avuç içleri, çarpıntı, baş dönmesi, migren, soğuk el ve ayaklar, nefes darlığı ve göğüs ağrısı. Akut stres herkesin yaşamına girebilir ama tedavi edilebilir ve kontrol altına alınabilir.

Akut stres bozukluğu tanısı konulması için, bu problemi yaşayan birey bir profesyonel ile görüşmelidir. Uzman kişi, akut stres bozukluğu yaşayan bireye travmatik olayla ve yaşadığı belirtilerle ilgili sorular sorar. Kişinin tam bir fiziksel muayenesinin yapılmasının, ilaç ya da madde kullanımının olup olmadığının anlaşılmasının gerektiği durumlarda olabilir.

Akut stres bozukluğu teşhisinin konulmasının ardından uzman kişi öncelikle kişinin spesifik ihtiyaçlarını belirlemek için derinlemesine bir psikiyatrik değerlendirme yapar. Eğer kişinin kendine ya da başkalarına zarar vermek gibi bir eğilimi varsa hastaneye yatma durumundan söz edilebilir. Kişiye yaşadığı durum ile ilgili psikiyatrik bilgi verilir. Akut stres bozukluğu ilaç tedavisi kişinin yaşadığı semptomları azaltmak için tercih edilir. Bunun dışında bilişsel davranışçı terapi ve hipnoterapi de kişinin bu problemi aşmasında kullanılan tedavi yöntemleridir.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu