KıbrısManşetSiyaset

Alın size bir gündem daha

Çok açık ki Türkiye’de seçimler yaklaştıkça Kıbrıs iç siyasetin ana malzemesi olmaya devam edecek, nitekim Sayın Fuat Oktay belli ki 'Türk Devleti' derken bunu bir kazanıma dönüştürmek  istiyor  AKP adına. Bunun için seçmenin önüne milli şuuru koyarak bir avantaj elde etmek istiyor

Bu politik bir konu, ve burada ne murat edildiği ile ilişkilendirmek hatta detaylandırmak gerekiyor bunu.. KKTC’nin adının Kıbrıs Türk Devleti olmasındaki maksada bakmak lazım her şeyden önce.  Annan Planı’nda öngörülen ve federasyonu tamamlayan oluşturucu devletçikler mevzusu yani  Kıbrıs Türk Devleti ve Kıbrıs Rum Devleti gibi bir hadise ise bunda bir açmaz yok.

Zira bu iki devletin  birleşmesinden Birleşik Federal Kıbrıs ortaya çıkacaktı.. Nitekim Kıbrıs Türk Devleti ismi Federal Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurucu devletlerinden birinin adı olarak 2004 yılında Annan Planında kayıtlara geçmişti. Görünen o ki bugün , KKTC’nin,  egemen eşitlik temelinde tanınması amacı ile uluslararası alanda ses yükseltenler Annan Planı kapsamı içinde yer alan parça devlet modelini gündeme taşıyorlar. .

Ve fakat bunu KKTC yöneticileri dahil kimsenin bilgisi olmadan yapıyorlar…

Kaldı ki Annan Planı içinde yer alan modelde oluşturulacak bu federasyon iki devlet arasında olacaktı..

Bu elbette çok saf bir beklenti.

Annan Planı temeli artık bugünkü konjonktürde yok..

Hoş zaten maksadın bu olmadığını hepimiz biliyoruz. Lakin daha düne kadar KKTC’yi sonsuza dek yaşatacağız, şöyle yapacağız,böyle edeceğiz,uluslararası topluma da tanıtacağız diyenler vardı.

Hala ordalar mı bilmiyorum, ama eğer ordalarsa bir ses versinler duyalım.

Fuat Bey’in lafının üstüne konuşabilirler mi bir görelim. Nafile tabi biliyorum!

Malum hatırlayacaksınız KKTC  olarak İslam Konferansı’na gözlemci sıfatını bu isimle almış üye olmuştuk..

Sahi o konu ne olacak şimdi?

Var mı bilen?

Yok!

Gelişine sallıyoruz gitsin, aslında olan bu.

Peki eğer böyle bir gelişme yaşanacaksa ki o yönde bir çaba olduğunu görüyoruz da

bunun kararını vermek, yada ilk seslendirmesini yapmak bir başka ülkenin yetkilisine kalması normal mi?

Değil elbette..

Lakin gel gelelim bunca zamandır ne KKTC normal bir yapıya sahip oldu,ne de Türkiye-KKTC ilişkileri olması gereken bir düzeyde yürütüldü..

Çok açık ki Türkiye’de seçimler yaklaştıkça Kıbrıs iç siyasetin ana malzemesi olmaya devam edecek, nitekim Sayın Fuat Oktay belli ki ‘Türk Devleti’ derken bunu bir kazanıma dönüştürmek  istiyor  AKP adına. Bunun için seçmenin önüne milli şuuru koyarak bir avantaj elde etmek istiyor.

“BM Kıbrıs Türk Devletini tanımalı” çıkışı da bu düşüncenin bir ürünüdür.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu