GenelKıbrısManşet

Alioğlu: Güzelyurt’ta hasat başladı ancak bazı sıkıntıları da beraberinde getirdi.

Kıbrıs Türk Narenciye Üreticiler Birliği Başkanı Ali Alioğlu tarafından yapılan basın açıklamasında, Güzelyurt’ta hasatların başladığı fakat bazı sıkıntıların da beraberinde geldiğini kaydetti.

Kıbrıs Türk Narenciye Üreticiler Birliği Başkanı Ali Alioğlu tarafından yapılan basın açıklamasında, Güzelyurt’ta hasatların başladığı fakat bazı sıkıntıların da beraberinde geldiğini kaydetti.

Alioğlu, hasatın başlamasının ardından devletin kurumu olan Cypruvex’in aldığı ürünü hasat etmek için işçi krizi yaşadığını kaydederek şöyle devam etti:

“Cypruvex’in yaşadığı bu kriz üreticiden aldığı ürünü kesilmemesi ve hasat yapamaması anlamına geliyor ki bu da bölgeye ve genel de de ülke ekonomisine zarar verilmesi anlamına gelmektedir.

Bazı medya kuruluşları ile sosyal medyada çıkan ve kesim işçisi bulunmaması nedeniyle tüm ürünün hasat edilemeyeceği yönündeki haberler gerçeği yansıtmamakla birlikte esas sıkıntı Cypruvex’in kesim işçisi  bulma konusunda sıkıntı yaşamasına dayanmaktadır.

Şu anda bölgede tüccarların 850-900’e yakın kesim işçisi ürünleri hasat için çalışmaya devam etmektedir.

Ancak, Cypruvex üreticiden aldığı ürünleri Greyfurt, yafa, washington ve limon ürününü hasat etmekte zorlanıyor.

yeterli sayıda kesim ekibi olmadığından hasat etme sıkıntısı yaşamaktadır.

Bu ürünlerin iç piyasa dışında bir kısmı yurt dışına ve konsantre olarak değerlendirilecektir. İşçi bulma konusunda sıkıntı yaşayan devletin bir kurumu olan Cypruvex, işçi konusuda oluşan olumsuz koşullardan dolayı kendi ekiplerini oluşturmakta sıkıntı yaşadı. Türkiye’de işçiye verilen ücretler yükseldiği için artık işçilerin KKTC’yi tercih etmemeye başlamıştır. Bu ileride sektöre de büyük bir sıkıntı getirip darbe vuracaktır. Bunun ilerde bir kaos olmaması için önlem alınıp yerli işgücünü artırmaktır.

Asrın projesi olan can suyunun bölgeye gelmesi ile üretimin ve rekoltenin de artacağını göz önünde bulundurursak işçi konusunda ileriki yıllarda sıkıntı olacağını görmekteyiz. 1500-2000 e yakın işçi de üretime böylelikle yetersiz kalacaktır.

Cypruvex şubat ayına girdiğimiz bu günlerde king mandalin hasatına hızlı bir şekilde girişmesi gerekirken halen greyfrut limon ve yafa kesilmedi. Bu süre uzarsa hasat uzayarak hava koşullarını da göz önğne alarak haziran ayına kadar hasadın sürmesi büyük olumsuzlukları berberinde getirecektir. Cypruvex işçi sorununu çözemediği için sivil toplum ve vatandaşlardan alınan katkılarla bu sorunu çözmeye  çalışmaktadır. 

Bölgede bu olayda. Rahatsız olanlarCypruvex’i müfettişlere şikayet ettiğini öğrenmiş bulunmaktayız.

Ancak, yapılan bu şikayet neticesinde ne tüccara ne de ülkeye işçi getiren kesim ekiplerine yaramayacak sadece Cypruvex’in ürün aldığı üreticilerinin ürününün dalında kalmasını sağlayacaktır.

Bazı çıkar gruplarının yaptığı bu Şikayet neticesinde Cypruvex’in kesimleri durma noktasına gelmiştir. Böylesi bir durum hiç bir paydaşın eline güç vermeyeceği gibi üretime de sekte vurmaktadır. Elbette ki bazı hesapların sorulması gününde ve zamanında yapılmalıdır. Lakin günü ve zamanı şimdi değildir.

Şimdi herkesin elini taşın altına koyma zamanıdır. Milli değer olan narenciyemize sahip çıkma zamanıdır.

Üreticinin ürününün hasat edilmesi için birbirimize destek olmak zorundayız.

Cypruvex’in aldığı ürünü üreticinin zarar görmemesi için hasat edilmesi gerekmektedir. Cypruvex’in düşmüş olduğu bu durumdan dolayı bunun üreticiye kesilmemesi gerekir.

Ülke ekonomisine büyük getiri sağlayan ve döviz getirisi olan narenciye ürününün tümünün de hasat edilmesi için el ele vermemiz gerekirken birbirimizin ayağına kurşun sıkmamalıyız.

Üretici Birlikleri olarak her ne pahasına olursa olsun bu ürünün kesilmesine engel olanların karşısında olacağımızı bildirmek isteriz. KKTC’de girdisi yüksek bu ürünü üretmenin ne kadar zor olduğu bizler tarafından çok iyi bilinmektedir.

KTNÜB olarak herkesi aklı selim düşünmeye davet ediyoruz. 2021-2022 yılı ürününün tümünün kesilip dalında kalmaması için her şeyi seferber edeceğiz. Aksi halde üreticilerimiz zora girecektir. Narenciye sektörünün bir kaç kişinin çıkarı için asla yok olup gitmesine müsade etmeyeceğiz gerekirse yollara döküleceğiz. Bizi yollara dökmeye mecbur etmesinler. Kesim ekipleri ve ihracatçı birliklerini de üreticinin ürününün hasat etmesi için daha duyarlı davranmaya çağırıyoruz. Unutulmamalıdır ki şimdi Cypruvex’in aldığı ürünü yarın onlar da alabilir. Ancak, bu ürün kesilmezse gelecek yıl bu üründen kendileri faydalanamayacaktır.

Hesaplaşma günü bugün değildir. Günü geldiğinde hesabı sorulur şimdi birlik olma ve ürünün dalında bırakmama zamanıdır. Aksi taktirde en şiddetli ve ağır bir cevap ilgili yerlere verilecektir.

Tarım Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nu da bu konu hakkında kendisini göreve davet ediyoruz. Gerekli merciler de bu konuya müdahale etmelidir. Hükümet kurulmamış olabilir ama kurulana kadar görevdedir. Konuyu çözmesini bekliyoruz.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu