GenelGüney KıbrısManşet

Almanlar, “sahte hellime” el koydu

Güney Yönetimi, “Menşe Korumalı Ürün” logosu taşımayan ürünlere göz yumdu, Almanya yasayı uyguladı

Güney Yönetimi, “Menşe Korumalı Ürün” logosu taşımayan ürünlere göz yumdu, Almanya yasayı uyguladı

Ünlü bir firmanın ürettiği MİK logosuz ürünler AB Komisyonu’nun gıda güvenliği birimine ihbar edildi

RUM YETKİLİLER SESSİZ KALDI

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, “Menşei Korumalı Ürün” (MİK) amblemi taşımayan hellimlere göz yumarken, Avrupa Birliği yasalarını çalıştıran Almanya, Kıbrıs’tan gönderilen MİK amblemsiz hellimlere el koydu. Yapılan açıklamalarda, Almanya yetkili birimlerinin gerçekleştirdikleri denetimler sırasında Güney Kıbrıs’ta üretilen ve “Hellim/Hallumi” ismini taşıyan ancak “Menşei Korumalı Ürün” (MİK) amblemi bulunmayan “peynir” ürünlerini toplattığı belirtildi. Toplatılan söz konusu peynir çeşitlerinin Güney’de tanınmış bir fabrika tarafından üretildikleri vurgulanırken, Rum yetkilileri olay konusunda sessizliğini koruyor.

ALMANLAR RUMLARI “GAMMAZLADI”

Güney Kıbrıs’ta yankı yaratan olay Fileleftheros gazetesi tarafından, “Almanya’dan Hellimlere Bloke; Almanlar Hellim Konusunda Bizi Gammazladı” başlıklarıyla duyuruldu. Gazete haberinde, Güney Kıbrıs pazarında MİK amblemi taşımamasına rağmen “Hellim” ismini taşıyan birçok peynir çeşidinin serbestçe ticaretinin yapıldığını ve Rum makamlarının da buna göz yumduğunu hatırlatarak, Alman makamlarının aynı müsamahayı göstermediğini yazdı. Alman makamlarının MİK logosuz ürünlerle ilgili gelişmeleri AB Komisyonu’nun gıda güvenliğinden sorumlu birimine de bildirdiği açıklandı.

HELLİM ÜRETİLECEK SÜTE YENİ DÜZENLEME

Almanya’daki operasyonun şoku yaşanırken, Rum Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yeni bir düzenlemeyle, MİK logosunu taşıyan hellimde kullanılacak sütlerin elde edileceği hayvanların cinslerine uygulanan kısıtlamaları kaldırdı. Ayrıca, hayvanların beslenme şekillerine ilişkin kısıtlamalar da gevşetildi. “Kıbrıs Cumhuriyeti” Resmi Gazetesi’nde önceki gün yayımlanan düzenlemelere göre, Kıbrıs’ta bir süredir bulunan ve üreyen hayvanların da yerli olarak sayılmasına karar verildi. Yapılan ikinci düzenleme ise, küçükbaş hayvanların en az %20 yerli üretim arpa ve %20 yerli üretim kepek yemiyle beslenmeleri kısıtlamasının kaldırılması oldu. Bu düzenlemelerle, hellim üretiminde kullanılabilecek küçükbaş hayvan sütünün miktarının artırılması ve MİK’e uygunluğunun denetlenebilmesinin kolaylaştırılması amaçlanıyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu