DünyaEkonomiGenelManşet

Almanya’da konutta ‘balon’ endişesi!

Almanya’da hız kesmeyen konut fiyatları 2021’in son çeyreğinde %12.2 oranında arttı

Almanya’da hız kesmeyen konut fiyatları 2021’in son çeyreğinde %12.2 oranında arttı

Almanya’nın birçok kentindeki ailelere göre, yüksek fiyatlar nedeniyle ev sahibi olmak “imkânsız” hale geldi

FİYAT ARTIŞI HIZ KESMİYOR… Almanya’da pandemi dönemiyle birlikte sık sık gündeme gelen konut fiyatları 2021 yılının son çeyreğinde bir önceki senenin aynı ayına göre %12.2 artış gösterdi. Müstakil ve yarı müstakil evlerin fiyatları da %12.8 artış gösterdi. Söz konusu bu artışlar “konut piyasasında balon” endişelerini de beraberinde getirdi. Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), konut fiyatlarına ilişkin 2021 verilerini açıklarken artışın geçen yılın ikinci çeyrekteki %10.8 ve üçüncü çeyrekteki %12 yükselişten sonra geldiğini belirtti ve “Konut amaçlı gayrimenkul fiyatlarında önceki yılın üç aylık dönemlerine göre en güçlü fiyat artışı oldu.” ifadelerini kullandı. Ülkede konut fiyatları 2021 genelinde de ortalama %11 artarken, Berlin, Hamburg, Münih, Köln, Frankfurt, Stuttgart ve Düsseldorf’da ortalamanın üzerindeki artışlar dikkati çekti.

EV SAHİBİ OLMAK İMKÂNSIZ… Avrupa Merkez Bankası’nın tarihi olarak ucuz konut kredileri sağlayan aşırı gevşek para politikası konut fiyatlarını daha da yukarı iterken, uzmanlar Almanya’da gayrimenkulde aşırı değerlemeye karşı uyarıyor. Covid-19 salgını nedeniyle Almanya’da konut fiyatları ve kiralar hızla artarken, salgın, toplumsal eşitlik ve finansal istikrara ilişkin endişeleri de beraberinde getiriyor. Berlin’den Köln’e kadar Almanya’nın birçok kentinde aileler, yüksek fiyatlar nedeniyle ev sahibi olmayı “imkânsız” buluyor. Almanya’da daha fazla insanın yüksek kirada sıkışıp kalmasının siyasi kutuplaşmalar ve daha büyük eşitsizliklere yol açması endişesi bulunuyor.

EMLAK PİYASASINDA BALON ENDİŞESİ… Alman Landesbank Baden-Württemberg (LBBW) Bankası Ekonomisti Martin Güth, “Fiyat artışlarındaki yenilenen artış, Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) ve ECB’nin Alman emlak piyasasında bir balonun ortaya çıkmasından endişe duymakta haklı olduğunu açıkça ortaya koyuyor.” dedi. Güth, bununla birlikte enflasyonun hızla artması, faiz oranlarının önemli ölçüde yükselmesi ve Ukrayna’daki savaş nedeniyle emlak piyasasında kartların şu anda yeniden karıldığını belirterek, Ukrayna’dan gelen mültecilerin yeni konut talebi oluşturacağına işaret etti. Analistler, konut arzının düşük kalması, göçmen akını, tarihin en düşük faiz oranları, salgın dönemindeki kısıtlamalar nedeniyle biriken tasarruflar ve evden çalışmayla daha fazla alanda bulunma isteğinin artmasının konut fiyatlarındaki yukarı yönlü trendi ivmelendiğini söyledi.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu