DünyaManşetToplum

Altı Akdeniz ülkesinden ortak iklim krizi bildirisi: “Artık kaybedecek zaman yok”

Altı Akdeniz ülkesinin devlet başkanları iklim krizi konusunda ortak bir bildiri yayımlayarak bölge ülkeleri ve uluslararası toplumu acil ve etkili adımlar atmaya çağırdı

Altı Akdeniz ülkesinin devlet başkanları iklim krizi konusunda ortak bir bildiri yayımlayarak bölge ülkeleri ve uluslararası toplumu acil ve etkili adımlar atmaya çağırdı.

Hırvatistan, İtalya, Malta, Portekiz, Slovenya ve Yunanistan devlet başkanları “Akdeniz için çağrı” başlıklı ortak bildiride İklim krizinin artık “olağanüstü bir hal” durumuna dönüştüğü belirtti.

Özellikle Akdeniz bölgesinde aşırı sıcaklar, seller, yangınlar, çölleşme ile su ve elektrik kesintileri gibi etkilerin ağır biçimde görüldüğü vurgulandı. Bildiride şu ifadeler yer aldı:

“Beklendiği üzere iklim krizi geldi ve patlayıcı boyutlara ulaştı, öyle ki artık ‘olağanüstü bir iklim halinden’ söz ediliyor. Aşırı doğa olayları ekosistemi yok ediyor ve günlük hayatımızı, yaşam tarzımızı tehdit ediyor. Artık kaybedecek zaman yok, siyasi veya ekonomik nedenlerle taviz verecek zaman yok. Harekete geçmek, acil ve etkili adımlar atmak zorundayız. Tüm Akdeniz ülkeleri, koordinasyon içinde hareket etmeli ve iklim krizinin etkilerini durdurmak ve tersine çevirmek için ortak çaba sarf etmelidir.”

Altı ülkenin devlet başkanları Zoran Milanović, Sergio Mattarella, George Vella, Marcelo Rebelo de Sousa, Nataša Pirc Musar ve Katerina Sakellaropoulou, “Bu yönde hareket etmek ve bu çabaya yönelik somut politikalar benimsemek hepimizin görevidir” dedi.

Liderler, “sadece bugün için değil, çocuklarımızın ve sonraki nesillerin geleceği için de” eylem çağrısı yaptı; bu eylemler arasında “çevre sorumluluğu etiğini” aşılamayı ve kamuoyunu bilinçlendirmeyi de saydı.

Bildiride, “Avrupa Birliği’ne, diğer Akdeniz ülkelerine ve uluslararası topluma bu konuyu siyasi gündemlerinin üst sıralarında tutmaları” çağrısında bulunuldu.

“Küresel kaynama çağı”

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, temmuz sonunda yaptığı açıklamada küresel ısınma çağının sona erdiğini, artık “küresel kaynama çağının” başladığını söylemişti.

İklim uzmanları, geçen temmuz ayının bugüne kadarki en sıcak ay rekorunu kırmış olabileceğini belirtiyor.

Dünya Meteoroloji Örgütü, Temmuz 2023’ün ilk 3 haftasının en sıcak 3 haftalık dönem olduğunu, sonraki günleri de içeren verilerle tüm temmuz ayının rekor kırmasını beklendiklerini açıkladı. Temmuz ayının toplam verilerinin gelecek hafta açıklanması bekleniyor.

Örgütün verilerine göre 6 Temmuz 2023’te, küresel düzeyde günlük ortalama yüzey hava sıcaklığı rekoru kırıldı.

Bu rekorlar, bugüne kadar kaydedilen en sıcak haziran ayının ardından geldi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu