DünyaGenelManşet

Altın dolardaki yükselişin durmasından destek buldu

Altın fiyatları doların en çok işlem gördüğü para birimlerine karşı zayıflamasıyla toparlarken, altın yatırımcıları yükselen enflasyon ve düşük reel faize odaklandı

Altın fiyatları dolar rallisinin küresel piyasalarda duraksaması ve yatırımcıların enflasyon endişelerine odaklanmasıyla toparladı. Gram altın ise küresel altın fiyatlarındaki yükselişe rağmen Dolar/TL ’nin 13,30 civarına gerilemesiyle düşüş kaydetti.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, ABD Merkez Bankası’nın yüksek enflasyonla mücadele etmek için Mart ayı başında faiz oranlarını artırabileceğini fakat sıkılaştırma konusunda agresif davranılmaması gerektiğini söyledi.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ise haftasonu Financial Times’a verdiği bir röportajda ABD Merkez Bankası Fed’in enflasyonu kontrol altına almak için politika faizini 50 baz puan artırabileceğini söylemişti.

Fed Başkanı Jerome Powell, geçen hafta “Faizleri artırma ya da artırmama kararını Mart toplantısında vereceğiz. Faizi, Mart toplantısında artırma niyetindeyiz. Bunu yapmak için koşullar uygun, riskleri gözlemliyoruz” demişti.

Doların en çok işlem gördüğü para birimlerine karşı değerini ölçen Bloomberg Dolar Spot Endeksi geçen hafta hızlı bir yükseliş kaydettikten sonra pazartesi günü yüzde 0,6 düşüş kaydederek kazançlarının önemli bir kısmını geri verdi.

Oanda Kıdemli Piyasa Analisti Edward Moya, şu an için altını baskılayacak en önemli faktörün reel faizler olduğunu fakat artan enflasyondaki yükselişin devam etmesini beklediklerini belirtti. “Altın için orta ve uzun vade görünüm yükselişe işaret ediyor” diyen Moya, kısa vadede Fed’in şahin duruşunun değerli metalin fiyatlarını baskılayacağını vurguladı.

Ons altın fiyatı

Ons altın geçen haftayı Ağustos ayından bu yana en kötü performansıyla kapattıktan sonra yeni haftaya da düşüşle başlamıştı. Fed’in daha agresif bir sıkılaşma döngüsü izleyebileceğine dair beklentilerle baskılanan değerli metal, dolar rallisinin durmasından destek bularak salı günü 1.798 dolara tırmandı.

Gram altın fiyatı

Gram altın Dolar/TL ’nin geçen hafta 13,45-13,65 arasında dalgalanmasına rağmen küresel altın fiyatlarındaki düşüşle gerilemişti. Yeni haftaya da küresel altın fiyatlarının etkisiyle başlayan gram altın, salı günü dolar kurunun 13,32’ye kadar gerilemesiyle 770 TL civarında işlem görüyor.

(M.H)

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu