EkonomiGenelManşet

Altın düşmeye devam edecek mi?

Gram altın fiyatlarının seyrini Fed faiz kararları sonrası yönüne karar verecek olan ons altın belirleyecek . Altın fiyatları geçtiğimiz hafta kritik seviyelerin altına gerilerken yeni haftaya da düşüşle başladı. Ünlü bankalar ve uzmanlar faiz oranlarının yükselmesi ile beraber altında değer kayıplarının devam edebileceğini ifade ediyor.

Şubat ayının başında Nisan 2022 yılından bu yana en yüksek seviyesine çıkan altın, faiz kararları ile yeniden düşüşe geçti. Rekor seviyeleri arkasında bırakan altın fiyatları Amerikan Merkez Bankası kararlarının şahin olmasıyla daha fazla baskı altına girebilir. Enflasyon oranlarında beklenen düşüşlerin gerçekleşmemesi FOMC kararları sonrası ABD para politikalarının sertleşeceği beklentisini beraberinde getirdi. ABD iki yıllık tahvil getirisini 2007’den bu yana en yüksek seviye olan yüzde 4,6’nın üzerine çıktı.

GRAM ALTIN YENİ HAFYAYA DÜŞÜŞLE BAŞLADI

Ons altın güçlü ABD istihdam verileri ve şahin Fed beklentileri ile bin 834 dolar seviyelerine kadar geriledi. Buna bağlı olarak gram altın fiyatları da sert düşüşünü sürdürüyor. Salı gününe değer kaybı ile başlamasının ardından bin 114 lira seviyesinden fiyatlandı. Günün ilerleyen saatlerinde bin 111 lira seviyelerine çekildi. Çeyrek altın 1 bin 830 lira, Cumhuriyet altını da 7 bin 410 liradan satılıyor. Ons ise bin 841 dolara kadar geriledi.  Analistler, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) gelecek dönem para politikasına ilişkin belirsizliklerin piyasalarda fiyatlamaları zorlaştırdığını belirterek, bankanın yarın açıklayacağı toplantı tutanaklarının yatırımcıların odağında bulunduğunu kaydetti.

GÖZLER FED TUTANAKLARINDA

Değerli metal piyasaları yarın açıklanacak olan Fed tutanaklarının fiyatlanmaları etkilemesini bekliyor. Fed’in faiz artış döngüsüne son vereceği beklentileri Fed başkanlarından gelen şahin mesajlarla rafa kalktı. Fed tarafından yayımlanacak olan tutanakların ons altına yön vermesi bekleniyor. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in gelecek iki toplantıda 25 baz puan faiz artırmasına kesin gözüyle bakılırken, bankanın haziran ayındaki toplantıda da yüzde 55 ihtimalle politika faizini 25 baz puan daha artıracağı öngörülüyor.

ALTIN İÇİN ZORLU ORTAM

Yatırım yönetimi firması yönetici ortağı  Ronald-Peter Stöferle ise  ABD iki yıllık tahvil getirisini 2007’den bu yana en yüksek seviye olan %4.6’nın üzerine çıktığını hatırlatarak “Bu, altın için zorlu bir ortam ve önümüzdeki birkaç hafta içinde daha fazla aşağı yönlü risk görmeyi bekliyorum” değerlendirmesini yaptı.

COMMERZBANK ALTIN TAHMİNİ DÜŞÜRDÜ

Commerzbank’taki emtia analistleri artan faiz oranlarının altın üzerinde baskıya neden olacağını ifade ederek altın fiyatları için yaptıkları tahmini düşürdü. Banka yetkileri ons altının maliyetinin 130 doların altına düştüğünü hatırlattı. Alman bankası yakın vadede altın fiyatlarında düşüş görse de güvenli liman alımları ile yılsonuna kadar değerli metali destekleyeceğini düşünüyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu