DünyaEkonomiGenelManşetTürkiye

Altın yeniden rekor seviyelere yükseldi

Altın fiyatları ABD’nin önemli bankalarının batması sonrası rekor seviyelere geri döndü. Küresel bir finans krizinin çıkma ihtimali yatırımcıların altına talebinin artmasını sağladı. Ons altın salı gününden itibaren yükselişe geçerek bir buçuk ayın zirvesine oturdu. Kritik seviyelerin altına düşerek yatırımcısını üzen gram altının gelecek günlerde ralli yaparak rekor seviyeleri koruması bekleniyor.

ABD’de 2008 küresel mali krizinden sonra en büyük bankacılık sorunlarından biri yaşanırken piyasalarda korku ve endişe hâkim. Silicon Valley’in iflas bayrağını çekmesi sonrası yatırımcılar güvenli liman alımları ile  altın fiyatlarını zirveye taşıdı. 1,860 dolar seviyelerinin altına kadar gerileyen ons altın çıkan krizler sonrası bir süredir ulaşmak için mücadele ettiği 1.900 dolar seviyesinin üzerine kadar çıktı. Gram altın ise büyük bir atak yaparak 1.166 TL seviyelerine kadar yükseldi.

BANKALAR BATARKEN ALTIN SERT YÜKSELDİ

Altın fiyatlarındaki hızlı yükseliş Silicon Vadisi’nin en önemli finans kuruluş Silicon Valley’in batmasını ardından geldi. Bir sonraki gün ise kripto dostu Signature Bank’a kayyum atanacağı açıklandı. Tüm dünyayı etkisi altına alan 2008 krizinin benzerinin yaşanacağı korkusu yatırımcıları güvenli limanlara yani altına yöneltti. Dolar endeksi 105 seviyelerinde 103 seviyelerine kadar düştü. Avrupa ve Türkiye borsalarında satış ağırlıklı bir seyir izlendi. Yurt içinde gram altın bin 168 TL, çeyrek altın 1.910 lira, Cumhuriyet altını da 7.750 lira oldu.

ABD TÜFE VERİSİ HER ŞEYİ BELİRLEYECEK

ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ocakta aylık yüzde 0,5 ve yıllık yüzde 6,4 arttı. Enflasyonun ocakta yüzde 0,5 artması, yıllık enflasyonun yüzde 6,2 olması bekleniyordu. TÜFE verilerinin beklenenden yüksek gelmesi Fed’in faiz artışlarına devam edeceği beklentisini de ortaya çıkardı. Ancak bankaların ardı ardına batması sonrası bu beklenti de değişiklikler oldu. 50 baz puanlık artış beklentisi yerini 25 baz puanlık beklentiye bıraktı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu