KıbrısManşet

Amcaoğlu: “Doğruları konuşalım, insanlarımıza doğruları söyleyelim”

Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu, Cumhuriyet Meclisi kürsüsünde yapmış olduğu konuşmasında sadece pandemi sürecindeki zararın 30 milyon TL olduğundan söz ederek, bu ülkenin insanının hükümete güvenmesi gerektiğinin altını çizdi

Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu, Cumhuriyet Meclisi kürsüsünde yapmış olduğu konuşmasında sadece pandemi sürecindeki akaryakıt talep düşüklüğünden kaynaklı Fiyat İstikrar Fonundaki zararın 30 milyon TL olduğundan söz ederek, bu ülkenin insanının hükümete güvenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Ülkede öyle veya böyle ticari bir devinim olduğundan söz eden Amcaoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Açılımın henüz yirminci günündeyiz. Sanki 14 Mart öncesine dönmüş gibi davranmamalıyız. Bu süreçte muhalefetin anlayışına ve sabrına hayran kaldım. Sağlık alanında adımların atılması anlamında birliktelik sağlandı. Bugün memur ve işçi maaşlarını ödedik ama bizim amacımız sadece maaşları ödemek değil. Biz tüm partilerden gelen önerileri dikkate aldık.”

“BİZİM GİBİ KÜÇÜK BİR ÜLKEDE EKONOMİK HEZEYANLARIN OLMASI KAÇINILMAZDI”

“Geldiğimiz noktada dünyada tüm ülkelerde ekonomik daralma söz konusu. Dünyanın en büyük ekonomilerinde bile daralma varken, bizim gibi küçük bir ülkede ekonomik hezeyanların olması kaçınılmazdı. Türkiye ile yapılan protokolün reel sektöre hiçbir katkı sağlamadığı doğru değildir. Yarın sabah bir toplantı yaparak 2. dönem için hazırlanan ekonomik önlem paketini 15 Haziran’a kadar tamamlayacağız. 15 Haziran’da 2. ekonomik önlem paketini açıklamayı hedefliyoruz. Mart ayında gümrük gelirleri yüzde 57, Nisan ayında yüzde 28 Mayıs ayında yüzde 11 gerileme oldu.

“AKARYAKITTA GELİR KALEMLERİMİZDEN CİDDİ BİR TALEP GERİLEMESİ OLDU”

“En önemli gelir kaynaklarımızdan biri olan akaryakıtta gelir kalemlerimizden ciddi bir talep gerilemesi oldu. Her şeye rağmen 20 iş gününde piyasaya ciddi bir ödeme yaptık. Kamudan maaş alan 47 bin 600 kişiye karşı mükellefiyetlerimizi yerine getirirken, diğer yandan 115 bin sosyal sigorta mükellefinin ihtiyacı olan ve işletme sahiplerinin ihtiyacı olan hibeyi, krediyi sağlamayı planlıyoruz. Mükemmeli gerçekleştirmiyoruz belki ama burada hem doğru konuşmayıp hem de bize buralarda ukalalık basıyorsunuz.”

“GERİYE KALAN 300 MİLYON TL’Yİ DE YATIRIMLAR İÇİN KULLANACAĞIZ”

“Geçen yıl imzalamış olduğumuz protokolün gereklerini yerine getiriyoruz. Bu ülkenin insanının bu ülkeyi yönetenlere güvenmesi gerekiyor. Bundan sonraki süreçte aldığımız 400 milyon TL’lik borçlanma kararının 100 milyonunu bu ay için kullandık. Geriye kalan 300 milyon TL’yi de yatırımlar için kullanacağız. Hastane, okul, yol projelerinin hayata geçmesi için adımlarımızı atacağız. İlk etapta Girne Amerikan Üniversitesi’nden aldığımız hastanenin inşaatı yılbaşından önce tamamlanacak.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu