KıbrısManşetToplum

Amcaoğlu: “Enerji Zirvesi’ne Kıb-Tek’in tek bir yetkilisi katılmadı…”

Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, "Siz çıkıp kürsüden Meclis'teki diğer milletvekili arkadaşlarınıza ‘hırsız’ diyemezsiniz. Böyle bir suçlama getiremezsiniz. Eğer bu konuda sıkıntı varsa sıkıntıyı aşmakla ilgili gerekli kurumları göreve çağırırsınız. Hiç kimseye ithamda bulunamazsınız." dedi

Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, BRT ekranlarında yayınlanan ’17. Saat’ adlı programa katılarak, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Amcaoğlu, Hal Yasası’na ilişkin olarak açıklamalarda bulunarak, “Hal Yasası, Cumhuriyet Meclisi AB Uyum Komitesi’nde 2 Kasım Çarşamba ve 4 Kasım Cuma günü madde madde görüşülmesine başlanacak” dedi.

2023 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’na da işaret eden Amcaoğlu, “2023 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nın 16 Kasım’dan önce Genel Kurul’dan geçirilerek yasallaşması için elimizden gelen gayreti ortaya koyacağız” diye konuştu.

“EL-SEN, ENERJİ ÜST KURUL YASASI’NA SAHİP ÇIKMADI”

Amcaoğlu, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası’nın (EL-SEN) Enerji Üst Kurul Yasası’na sahip çıkmadığını da savunarak, Kıbrıs Türk Elektrik Müteahhitleri Birliği’nin (KTEMB) yasayı desteklediğini ve her türlü katkıyı koymaya hazır olduklarını kaydetti.

Yasanın geri çekilmesi için El-Sen’in 10 Ekim 2022 tarihinde Başbakanlığa bir yazı gönderdiğini belirten Amcaoğlu, “Yazıdan bir gün sonra ise Elektrik Müteahhitleri Birliği’nin 151 üyesi ve bine yakın çalışanı Enerji Üst Kurulu Yasası’nı sonuna kadar desteklediğine dair bakanlığına yazı yazdı. Elektrik Müteahhitleri Birliği bu konuda yapılan çalışmayı takdir ediyorken, El-Sen bunu yapmıyor. Keşke tek gaileleri toplu iş sözleşmesi olmasaydı…” ifadelerini kullandı.

“ENERJİ ZİRVESİ’NE KIB-TEK’İN TEK BİR YETKİLİSİ KATILMADI…”

Cuma günü gerçekleşen Enerji Zirvesi’ne değinen Amcaoğlu, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’ndan (KIB-TEK) tek bir yetkilinin katılmadığını dile getirdi, şöyle devam etti:

“Enerjiyi, enerji güvenliğini, enerji arz güvenliğini konuşuyoruz ama bu ülkenin 9,5 milyar TL bütçesi olan Elektrik Kurumu’ndan tek bir yetkili yok. Üzülerek seyrediyorum. Yani bu ülkeyi bir tek ben sevmiyorum. Öyle bir iddiam da yok. Ben can kulağı ile dinliyorum. Konuşmamı yapıp, alıp çantamı gitmiyorum. Uzmanları dinliyorum. Ekonomi ve Enerji Bakanlığı statüsünü tutarken yanlış bir adım atılmasın diye ilmek ilmek her şeyi dokumaya çalışırken en yetkili makamların oralarda olmaması, 9,5 milyar TL bütçeyi yönetenlerin oralarda bulunmaması inanın benim kadar herkesi üzmüştür.”

“SÖZ KONUSU YASALARIN YASALLAŞMASINI HEDEFLİYORUZ”

Bakan Amcaoğlu, “Bütçe görüşmelerinden hemen sonra Ocak ayının ikinci haftası Enerji Dairesi ve Enerji Üst Kurulu yasaları görüşülmeye başlanacak. Şubat ayında da söz konusu yasaların yasallaşması hedefliyoruz. Ondan sonraki adımları da atmaya devam edeceğiz” dedi.

Amcaoğlu, KIB-TEK’in Fasıl 171 ile alakalı olan ilgili maddelerinin güncelleneceğini de söyledi.

“KONUŞMAMIN KESİLMEK İSTENMESİNE ANLAM VEREMEDİM”

Dünkü Meclis Genel Kurulu’nda muhalefete yanıt vermek üzere yaptığı konuşmasına da işaret eden Bakan Amcaoğlu, “Konuşmamın kesilmek istenmesine anlam veremedim. Hiçbir arkadaşıma ‘lütfen beni dinleyin’ demek gibi bir durumda olmamayı yeğlerim. Çünkü kürsüye çıkıp konuşmasını yapan herkesi dikkatle dinliyorum. Bütün denetim günlerinde de oturumu bitene kadar takip ediyorum…” diye konuştu.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Devrim Barçın’ın Meclis kürsüsünden çok ciddi bir konuyu dile getirdiğini de belirten Amcaoğlu, “Barçın’ın ardından devamında yapılması gerekenleri dile getirirken, üzerine basa basa 15 kez ‘lütfen beni dinleyin’ diye rica ettim. Bunu kesmeye çalışan arkadaşlarımın neden yaptığını anlamış değilim” dedi.

“SİZ ÇIKIP KÜRSÜDEN MECLİS’TEKİ DİĞER MİLLETVEKİLİ ARKADAŞLARINIZA ‘HIRSIZ’ DİYEMEZSİNİZ”

Meclis’te bazen hiç olmaması gerekenlerin televizyon ekranlarına yansıdığına değinen Bakan Amcaoğlu, şöyle devam etti:

“Hiç duyulmaması gerekenler oralarda söyleniyor ve ben üzülüyorum. ‘Bizim vekalet verdiğimiz kişiler böyle mi konuşuyor?’ diye vatandaş kendi aralarında söylüyorlardır. Tam da burada herkesin başını iki elinin arasına alıp o taşıdığı statüye dikkat eder vaziyette sorularını sorması, kürsüye çıkması taraftarı olduğumu rahatlıkla söyleyebilirim.

Siz çıkıp kürsüden Meclis’teki diğer milletvekili arkadaşlarınıza ‘hırsız’ diyemezsiniz. Böyle bir suçlama getiremezsiniz. Eğer bu konuda sıkıntı varsa sıkıntıyı aşmakla ilgili gerekli kurumları göreve çağırırsınız. Hiç kimseye ithamda bulunamazsınız. Bundan sonra tartışmalar orada olacaksa da Meclis’in kapısının açılmasına gerek bile yoktur.”

Amcaoğlu, “Ben kendi üzerime düşeni yaptığımı hissediyorum. Dilimin döndüğünce, adabımca birilerini ikaz ettiğime inanıyorum. Üslubumun bu yapılan hareket karşısında yanlış olduğunu değil, sert olduğunu kabul ediyorum” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu