Güney KıbrısKıbrısManşetSiyasetToplum

Anastasiadis: Farklılıklara rağmen yapıcı ve yaratıcı bir buluşmaydı

Anastasiadis, Guterres'in ev sahipliğinde Tatar ile gerçekleşen yaklaşık iki saatlik gayri resmi toplantıya ilişkin ayrıntılı açıklama yapmaktan kaçındı

Çeviri – Meyil Avcan

Anastasiadis, Guterres’in ev sahipliğinde Tatar ile gerçekleşen yaklaşık iki saatlik gayri resmi toplantıya ilişkin ayrıntılı açıklama yapmaktan kaçındı.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile New York’ta öğle yemeği yedikten sonra yaptığı basın açıklamasında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs sorunuyla ilgilenen yeni bir özel elçi atamaya eğilimli olduğunu söyledi.

Toplantının içeriğine ilişkin ayrıntılı açıklamadan kaçınan Anastasiadis, “Farklılıklara rağmen yapıcı bir toplantıydı” dedi.

“Sayın Tatar, egemen eşitlik ve iki bağımsız devlet üzerine pozisyonlar geliştirirken ben de BM kararları ile tamamen uyumlu olan pozisyonumuzu geliştirdim. Genel Sekreterin gözetiminde BM kararlarına uyumlu bir ilerleme sağlamak, yapıcı bir diyalogu kurmak, çıkmazlardan kurtulmak amacıyla ileriye dönük çeşitli olanakların üzerinde durduk” diyen Anastasiadis “Ayrıntıya girmeyeceğim. Diğer tarafı doğru algıladığımızı göstermek için vurgulanması gereken her şeyi belirtmekten kaçınmayacağım ve aynı zamanda ilerleme konusunda yaratıcı olacağım.” Dedi.

Anastasiadis ayrıca Guterres’in Jane Holl Lute’un yerine güven artırıcı önlemleri tartışmak için özel bir elçi atanmasına ve aynı zamanda iki taraf arasındaki diyaloğu sürdürmek için ortak bir zemin bulma olasılığına yönelmiş göründüğünü kaydetti.

Anastasiadis, bu konuyla ilgili bir duyurunun bugün her iki tarafla da istişare edildikten sonra Genel Sekreter tarafından yayınlanacağını söyledi.

Guterres’in belirli bir kişiye özel elçi olarak atıfta bulunmadığını ifade eden Anastasiades, Genel Sekreter ve Tatar ile bir görüşme daha yapıp yapmayacağı sorulduğunda, şimdilik böyle bir şey üzerinde anlaşmadıklarını söyledi.

Anastasiadis, Guterres ve Tatar’ın 1960 Anayasası’na geri dönme önerisini memnuniyetle karşılayıp karşılamadığı konusunda Genel Sekreterin olumlu ya da olumsuz yorum yapmak için orada olmadığını söyledi. Tatar’ın kendi pozisyonuna bağlı kaldığını ve bu neden de sağırlaştığını ileri süren Anastasiadis, Genel Sekreterin her şeye rağmen iki toplumu bir araya getirmek için gerekli motivasyona sahip olduğunu belirtti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu