GenelGüney KıbrısManşet

Anastasiadis AB Zirve Toplantısı öncesi hazırlık telekonferansına katıldı

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Brüksel’de gerçekleştirilecek olan AB zirve toplantısı ışığında, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel’in davetiyle dün bir hazırlık telekonferansına katıldığı haber verildi.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Brüksel’de gerçekleştirilecek olan AB zirve toplantısı ışığında, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel’in davetiyle dün bir hazırlık telekonferansına katıldığı haber verildi.

Anastasiadis’in dün katıldığı hazırlık telekonferansında Avrupa Birliği’nin Rusya aleyhindeki yaptırımlarına atıfta bulunduğunu yazan Fileleftheros gazetesi, Rum Hükümeti Sözcüsü Marios Pelekanos’un yazılı açıklamasına dayanarak, Anastasiadis’in hazırlık telekonferansında “herkesin dikkatinin şu an yaptırımların uygulanması konusunda gözlemlenen boşlukların doldurulmasına odaklanması gerektiğini söylediğini” iletti.

Gazeteye göre “yaptırımlarla ilgili en büyük boşluğun Türkiye gibi üçüncü ülkelerle alakalı olduğunu” iddia eden Anastasiadis “Türkiye’nin Avrupa Birliği’nin yaptırımlarına uyum sağlamamasının yalnızca bencillik olarak kalmadığını, aynı zamanda yaptırımlarla gerçekleştirilmesi hedeflenen etkiyi de baltaladığını” iddia etti.

Pelekanos’un açıklamasına göre Anastasiadis “Türkiye’nin Kıbrıs’ın bir kısmını askeri olarak elinde tutmayı sürdürmesine bağlı olarak, yaptırımların Türkiye tarafından by-pass edilmesinin, Kıbrıs açısından büyük bir etkiye sahip olduğunu” da iddialarına ekledi.

Anastasiadis’in, Güney Kıbrıs’ın Ukrayna ve Ukrayna halkına yönelik dayanışmasını aynı zamanda Rus saldırılarının sona ermesi için harcanan diplomatik çabalara yönelik desteğini yinelediğini de dile getiren Pelekanos, Anastasiadis’in Ukraynalı göçmenlerin yaşadığı drama aynı zamanda Rum kesiminin Ukrayna’dan göçmenleri kabul eden ve kendilerine gerekeli yardımı sağlayan AB üye devletleri arasında bulunduğuna atıf yaptığını da belirtti.

Anastasiadis’in, hazırlık telekonferansında, Rusya ve Ukrayna’dan ithal edilen hububata olan bağımlılık ve ortaya çıkabilecek olan eksiklikler ışığında gıda güvenliği konusu üzerinde durduğunu da yazan gazete, Anastasiadis’in fiyat artışlarının etkili bir şekilde ele alınması konusunda, AB liderleri tarafından derinlemesine bir tartışma yapılması gerektiğiyle hem fikir olduğunu da ifade etti.

Gazeteye göre Anastasiadis, Rum kesiminin bölge ülkeleriyle işbirliği içerisinde, elektrik bağlantısı projeleri aracılığıyla Avrupa piyasasına enerji tedarik ederek, AB’nin ileriye götürdüğü enerji bağımsızlığına etkili bir şekilde katkıda bulunacak pozisyonda olacağını da sözlerine ekledi.

ANASTASİADİS BUGÜN BRÜKSEL’E GİDİYOR

Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in, 24-25 Mart tarihlerinde gerçekleştirilecek Avrupa Konseyi toplantısı çalışmalarına katılmak için bugün Brüksel’e gideceğini de yazan gazete, AB devlet başkanlarının yer alacağı zirve toplantısında, Ukrayna meselesi, enerji konusu, AB’nin güvenliği ve savunmasıyla ilgili konular aynı zamanda korona virüs pandemisiyle mücadele edilmesiyle ilgili durumun ele alınacağını ekledi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu