KıbrısManşet

Erhürman: Anastasiadis’in zaman kazanma oyunlarına müsaade etmeyeceğim

CTP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Tufan Erhürman, yeni bir müzakere sürecine girilecekse, Rum Lider Anastasiadis’in zaman kazanma oyunlarına müsaade etmeyeceğini vurguladı.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Tufan, BRT’de Levent Kutay, Damla Soyalp ve Aziz Karaaziz’in sunduğu Seçim2020 programında yaptığı açıklamada, çözüm formüllerinin belli olduğunu belirtti; üniter devlet modeline ilişkin, “Üniter devleti ben görüşmem. Kim ne derse desin. Çünkü üniter devletin içinde Kıbrıs Türk halkının elde edeceği şey azınlık hakkıdır” dedi.

“AB ÇATISI ALTINDA KONFEDERASYON VE İKİ AYRI DEVLET MODELİ İÇİN KKTC’NİN TANINMASI GEREK”

AB çatısı altında konfederasyon ve iki ayrı devlet modeli için KKTC’nin tanınmasının gerektiğini anımsatan Erhürman, “Tanınması için de birinci koşul BM’nin güvenlik konseyi kararlarının kalkmasıdır. Bunun kalkması için altına imza atan ülkelerin de kalksın demesi lazım. Anastasiadis’in ‘KKTC’yi tanırım’ demesi lazım. Avrupa Birliği üyesi ülkelerin tek tek KKTC’yi tanıması lazım. Bugünkü konjüktürde imkan dahilinde olmadığını düşünüyorum” dedi.

Müzakere masasında federasyonun konuşulacağını kaydeden Erhürman, “Kıbrıs Türk tarafının yıllardır savunduğu federasyon modeli, kurucu devletlerin güçlendirilmiş olduğu bir modeldir. Belçika modeli de, İsviçre modeli de federasyon modelidir. Bunlar da konuşulabilir” ifadelerini kullandı.

“MÜZAKERE MASASINA HAPSOLMAYI KABUL ETMEYECEĞİM”

5’li gayri resmi konferans sürecinde, netleştirilmesi gereken konular olduğunu ifade eden Erhürman, Cumhurbaşkanı seçilirse müzakere masasına hapsolmayı kabul etmeyeceğini dile getirdi. “Müzakere eder gibi yapalım da Rum tarafı Doğu Akdeniz’deki anlaşmaları yapmak için zaman kazansın gibi bir durum kabul edilemez” diyen Erhürman, “Konferansta siyasi eşitlik, dönüşümlü başkanlık, iki bölgelilik, iki topluluk konularında netleşeceğiz” şeklinde konuştu.

BM Genel Sektereri Antonio Guterres’in de sonuç odaklı müzakere çağrısı yaptığını anımsatan Erhürman, “Sayın Guterres de lütfen söylediklerinin arkasında dursun” dedi.

“DOĞU AKDENİZ MESELESİ MUHATAPLARLA KONUŞULMALI”

Güney Kıbrıs, BM ve Türkiye ile 19 Ekim’den itibaren diyaloğa geçeceğini kaydeden Erhürman, 5’li konferansa hazırlanarak gidileceğini dile getirdi. Erhürman, Doğu Akdeniz ve hidrokarbon konularının muhataplarla konuşulması gerektiğini vurguladı.

Müzakere sürecinde yaşananlardan ders çıkarılması gerektiğini söyleyen Erhürman şunları söyledi:

“Müzakere sürecinde Anastasiadis zaman kazanmaya çalışıp, büyük devletleri arkasına alarak, Türkiye’ye karşı bir güç dengesi oluşturmaya çalışıyor. Masaya o şekilde oturmak istiyor. Gayri resmi konferansa gittiğimizde, bu defa müzakerelere başlayacaksak, zaman kazanma oyunlarına müsaade etmeyeceğiz. Siyasi eşitliği tekrar müzakerede tartışmaya açık değiliz. En temel ilkelerde anlaşamadıysak, sonuç elde etmemiz mümkün değildir.”

KAYNAK: KIBRIS POSTASI

Diğer Haberler

Başa dön tuşu