ManşetSağlıkToplum

Anksiyete krizi..

Günlük yaşamda karşılaşılan sorunlara karşı belli bir oranda anksiyete hissetmek normal olsa da 'Anksiyete krizi' ya da 'anksiyete atağı' endişe, korku ve kaygının şiddetli deneyimlenen halidir

Günlük yaşamda karşılaşılan sorunlara karşı belli bir oranda anksiyete hissetmek normal olsa da ‘Anksiyete krizi’ ya da ‘anksiyete atağı’ endişe, korku ve kaygının şiddetli deneyimlenen halidir. Bu haliyle kişinin yaşam kalitesindeki bozulmalara yol açabilmekte, ilişkilerini ve işlevselliğini bozabilmektedir.

Anksiyete krizi stres veren belli bir olay tarafından tetiklenebilir. Örneğin, sosyal kaygı bozukluğu olan bir kişi kalabalık bir ortama girdiği zaman ya da bir gruba konuşma yapacağı zaman anksiyete krizi geçirebilir. Ya da yükseklik korkusu olan bir kişi için yüksekte olmak anksiyete krizini tetikleyebilir.

Stresli yaşam olayları, ilişkide yaşanan sorunlar, iş yerinde yaşanan zorluklar da anksiyete krizini oluşmasına neden olabilir. Bu durumlar mükemmeliyetçi, detaycı, kuralcı kişilik özellikleriyle ilişkili olabileceği gibi belirsizliğe tahammülsüzlük, sınırlı iletişim ve stres yönetimi becerileriyle de etkili olabilmektedir. Anksiyete krizi belirtilerini şöyle sıralayabiliriz. Kişiler kendilerini panik halinde ve gergin bir durumda hisseder. Ağız kuruluğu meydana gelir. Nefes alma problemleri meydana gelir. Kalp atışlarında düzensizlik meydana gelir. Fazla terleme gerçekleşir.Ellerde titreme meydana gelir. Çevresinde yaşananlara karşı odaklanma sorunu yaşayabilir. Hazımsızlık problemi yaşanabilir. Uykuda düzensizlik yaşanır.

Anksiyete krizinin başladığını hissettiğinizde etrafınıza bakın ve gördüğünüz üç şeyin ismini söyleyin. Ardından duyduğunuz üç sesi söyleyin. Son olarak vücudunuzdaki üç bölümü; bileklerinizi, parmaklarınızı ve kolunuzu oynatın. Bir anksiyete krizinin başladığını hissettiğiniz anda bu kuralı uygulamanız zihninizde ışık hızıyla dönen kaygılı düşüncelerden kurtulmanıza ve sakinleşmenize yardımcı olacaktır.

Kaygılı ya da korkmuş olduğumuz zamanlarda bilinç altından gelen bir motivasyonla öne eğilerek kalbimizin ve akciğerlerimizin bulunduğu vücudumuzun üst kısmını korumaya çalışırız. Bu doğal reaksiyona anlık bir çözüm olarak omuzlarınızı geriye atın ve vücudunuz dik bir şekilde ayağa kalkın. Böylece vücudunuza her şeyin normal olduğu mesajını vererek sakinleşmenize yardımcı olabilirsiniz.

Anksiyete geleceğe odaklı bir zihin durumudur. Biraz sonra olacaklar hakkında kaygılanmak yerine kendinizi şu an’a odaklayın. Kendinize “Şu anda tam olarak ne oluyor?”, “Güvende miyim?”, “Şu anda yapmam gereken bir şey var mı?” diye sorun. Kaygılanmanıza neden olacak bir şey olmadığını kendinize bilinçli olarak hatırlatın. Gerekirse günün farklı bir saatinde kaygılarınızı yeniden değerlendirmek için kendinizden bir “randevu” alın. Böylece aklınızda dolaşan, olma ihtimali uzak senaryoları belirli bir saat dilimine yönlendirip sakin bir şekilde gününüze devam edebilirsiniz.Ayağa kalkın, küçük bir yürüyüşe çıkın ya da o anda dikkatinizi dağıtmanızı sağlayacak fiziksel bir şey ile meşgul olun.

Zihninizi öğrendiği kaygılı düşünce kalıplardan uzaklaştırmanız kontrolü yeniden elinize almanızı sağlayacaktır.Krizin başlayacağını hissettiğiniz anda şekerden uzak durun.Komik bir video seyredin. Uzun yıllardır yapılan bilimsel çalışmaların ortak sonucu psikoterapinin anksiyete bozuklukları üzerinde olduğu yönündedir. Doğru bir uzmandan alınacak destek ile anksiyete krizi ve ilişkili sorunların günlük yaşama olan etkilerinin üzerinden gelinebilir.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu